Tort fasolowy
Zaskakujący przepis!
Składniki:
- 20 dag fasoli Jaś
- 4 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. kremu orzechowego do tortów
- czekoladowa posypka
Przygotowanie:
1. Fasolę zalej wodą, mocz przez 12 godz. Następnego dnia gotuj 90 minut. Pod koniec gotowania odrobinę posól. Odcedź, przestudź. Zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sitko. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i dodawaną po łyżce fasolą. Domieszaj proszek do pieczenia, migdały i kaszę. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie połącz z masą fasolową. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w 180°C.
2. Krem przygotuj według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu ciasto wyjmij z tortownicy. Rozetnij na dwa placki, przełóż 1/2 kremu orzechowego. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch ciasta. Zrób także dekoracyjne rozetki. Boki obsyp czekoladową posypką. Ew. tort udekoruj czekoladowymi listkami.