Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Delikatne desery przygotowane ot tak… prosto z serca, oczarują bliskich i podkreślą miły nastrój podczas długiego weekendu.

Tort galaretkowy
Tort galaretkowymateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.

2. Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru.

3. Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.

Smacznego!

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas