Brak tych witamin skutecznie niszczy mózg. Konsekwencje są tragiczne
Jak odpowiednio dbać o mózg, by jak najdłużej utrzymać go w należytej kondycji? Na tę kwestię wpływa wiele czynników, ale do najważniejszych należą prawidłowa dieta i wyeliminowanie szkodliwych nawyków, o czym przekonuje dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Dr Bartek Kulczyński to znany dietetyk, który na swoim kanale na platformie YouTube dzieli się z widzami praktycznymi wskazówkami na temat zdrowego stylu życia. Tym razem specjalista pochylił się nad kondycją mózgu i wskazał, co należy robić, by przez długi czas działał on możliwie jak najbardziej efektywnie.
Witamina B12 niezwykle istotna dla mózgu
Dr Kulczyński podkreśla, że dieta uboga w niektóre składniki może zaburzyć pracę mózgu, a nawet powodować nieodwracalne zmiany w tym organie. Dietetyk wskazuje, że niezwykle istotne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy B12.
Brak wspomnianej witaminy może przyczyniać się do powstawania objawów neurologicznych i psychicznych m.in. w postaci pogorszenia pamięci krótkotrwałej, problemów z koncentracją, spowolnienia myślenia, rozdrażnienia, stanów lękowych, apatii czy nawet depresji.
"Otóż możemy mieć odpowiedni poziom witaminy B12 według oficjalnych norm, a jednocześnie może nam brakować tej witaminy. Wynika to z tego, że obowiązujące normy na B12 są prawdopodobnie zbyt niskie, o czym coraz częściej pisze się w pracach naukowych" - twierdzi Bartek Kulczyński.
Obecnie oficjalny zakres referencyjny wynosi od 148 do 740 pikomoli na litr. Zdaniem wielu naukowców najbezpieczniej jest osiągnąć stężenie powyżej 400 pikomoli na litr, a optymalny poziom B12 wynosi ok. 500-600 pikomoli - wyjaśnia Kulczyński.
Dobrym źródłem witaminy B12 są takie produkty jak wołowina, podroby, ryby, przetwory mleczne, jajka. Można również sięgać po preparaty z B12.

Brak witaminy B9 może uszkadzać mózg
Dr Bartek Kulczyński dodaje również, że powinniśmy zadbać o dostarczanie organizmowi kwasu foliowego, czyli witaminy B9. "Gdy w naszym ciele zaczyna brakować tych składników, to automatycznie podnosi się poziom homocysteiny, czyli pewnego związku, który na wiele różnych sposobów uszkadza mózg" - mówi dietetyk.
Ponadto wysoki poziom homocysteiny zaburza proces oczyszczania mózgu z substancji toksycznych, w tym m.in. beta-amyloidu, który odkłada się w mózgu, zwiększając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. I jak dodaje Kulczyński, przytaczając jedne z badań - niedobór kwasu foliowego zwiększa również ryzyko powstawania choroby Alzheimera.
Produktami bogatymi w foliany są m.in. zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, szparagi czy kapusta. Foliany znajdują się także w burakach, bananach, pomarańczach, kiwi, fasoli, awokado, soczewicy, orzechach włoskich i laskowych - wymienia specjalista, dodając, że warto spożywać takie produkty na surowo, bowiem poddanie ich obróbce termicznej w postaci gotowania, znacząco obniża poziom folianów.
Nie zapominaj o magnezie
Zakłócenia przesyłania impulsów nerwowych pomiędzy neuronami może wynikać ze zbyt niskiego poziomu magnezu w organizmie. Jak tłumaczy Bartek Kulczyński - wówczas komórki nerwowe w mózgu zaczynają się gorzej ze sobą komunikować, co możemy odczuć w pogorszeniu stanu zdrowia.
Zbyt niski poziom magnezu w organizmie może zwiększać o 32 proc. ryzyko pojawienia się demencji. Ponadto niewystarczający poziom magnezu przyczynia się do powstawania objawów depresyjnych.

Nawyki niszczące mózg
Jeśli chcemy utrzymać mózg w jak najlepszej kondycji, należy zwrócić uwagę na ilość spożywanego cukru. Jeśli dostarczamy go organizmowi w zbyt dużych dawkach, wówczas komórki nerwowe przestają wyłapywać glukozę z naczyń krwionośnych. "W efekcie tracą swoje główne źródło energii, co sprawia, że cały mózg zaczyna gorzej pracować" - objaśnia dr Kulczyński.
Nadmiar cukru w diecie rozwija stan zapalny, a ten z kolei niszczy komórki nerwowe. Ponadto zbyt duża podaż cukru może przyczyniać się do powstawania demencji u osób starszych.
Niewystarczające nawadnianie się nie sprzyja kondycji mózgu
Kulczyński wskazuje również na niewystarczające nawadnianie organizmu, jako jeden z czynników decydujących o gorszej pracy mózgu. Zbyt mała ilość przyjmowanych płynów i odwodnienie organizmu sprawia, że mózg traci wodę, czego konsekwencją jest jego kurczenie się. To natomiast sprzyja pojawianiu się kłopotów z pamięcią, nadmiernej drażliwości i pogorszeniu nastroju.