Tort Grażyny

Za tym tortem przepadają i dorośli, i dzieci. Zapewne przez masę kajmakowo- czekoladową, która rozpływa się w ustach. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Ten tort smakuje wyśmienicie.
Ten tort smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • 20 dkg zmielonych migdałów lub kokosu
  • 8 jajek
  • 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej
  • 4 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • słoiczek konfitur z malin lub poziomek
  • masło klarowane do posmarowania tortownic

Masa czekoladowa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki grysiku kukurydzianego
  • 3/4 szklanki mleka

Masa kajmakowa:

  • 10 dag mleka w proszku
  • 20 dkg krówek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Zmiksować 4 jaja z połową proszku do pieczenia , połową cukru i orzechami. Tortownicę posmarować masłem klarowanym, wylać masę orzechową i wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, około 40 minut.

Zostawić w piekarniku, aby nieco wystygło. Ponownie zmiksować 4 jaja z połowa proszku do pieczenia, połowa cukru i opakowaniem wiórek kokosowych. Również upiec i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę czekoladową.

Ugotować grysik na mleku z dodatkiem zmielonych migdałów, cukru waniliowego i cukru. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić, stale mieszając. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i gdy masa nieco ostygnie, razem z nią wymieszać.

Przygotować masę kajmakową. Krówki roztopić na patelni z łyżką mleka, ciągle mieszając. Mleko, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodając 50 ml wrzątku. Miksować, aż będzie jednolita masa.

Dodać stopione masło, potem połączyć z roztopionymi krówkami. Gdy obie połówki ciasta ostygną, każda z części przekroić na pół (uzyskamy 4 krążki). Można każdy z nich posmarować ajerkoniakiem, potem konfiturami malinowymi, a następnie wyłożyć masę czekoladową. Położyć na nim kolejny krążek, posmarować konfiturą i nałożyć masę kajmakową.

Znów położyć kolejny krążek z masą czekoladowa i ostatni którego wierzch i boki tortu wysmarować masa kajmakową. Udekorować całość siekanymi migdałami. Gotowy tort wstawić do lodówki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas