Składniki: - 125 g masła, - 200 g cukru, - szczypta soli, - 2 jajka, - 125 g mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 75 ml adwokata, - 500 g małych jabłek, - 4 łyżki soku z cytryny, - 4 łyżki białego wina, - 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5 l. mleka, do gotowania), - 400 ml mleka, - 250 g śmietany, - opakowanie cukru waniliowego, - suszone jabłka do dekoracji, - tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Masło, 125 g cukru i sól dobrze utrzeć. Pojedynczo wbijać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta po trochu na przemian z likierem jajecznym. Formę ( ok. 24 cm.) natłuścić i posypać mąką, włożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 stopniach C przez 20-25 minut - odstawić do ostygnięcia. Jabłka pokroić w cienkie plasterki, wyciąć gniazda nasienne. Plastry włożyć do dużego garnka zalać sokiem z cytryny i winem. Dusić 3-5 minut, osączyć. Budyń i 75 g cukru rozpuścić w 6 łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczony budyń, zagotować. Delikatnie wmieszać plastry jabłek, wyłożyć na ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, nakładać na warstwę z jabłek. Dekorować plasterkami suszonych jabłek. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal