Tort kawowy
Rozpływa się w ustach!
Na ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżki cukru
Na masę:
50 dag serka mascarpone
2 szklanki śmietany 30 proc.
20 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru pudru
pół szklanki wiśni
Dekoracja:
5 dag gorzkiej czekolady
3 dag masła
orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąki i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Kawę i 1,5 łyżki cukru rozpuść w pół szklanki wody. Biszkopt przekrój na 2 blaty i nasącz kawą.
2. Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem i kawą. Wlej przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Do części kremu dodaj wiśnie i wyłóż na pierwszy blat. Przykryj drugim. Wierzch i boki posmaruj kremem. Masło rozpuść z czekoladą, polej wierzch i posyp orzechami.