Tort kawowy

Rozpływa się w ustach!

Tort kawowy
Tort kawowy123RF/PICSEL

Na ciasto:

6 jajek

szklanka cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

1,5 łyżki cukru

Na masę:

50 dag serka mascarpone

2 szklanki śmietany 30 proc.

20 dag gorzkiej czekolady

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

6 łyżek cukru pudru

pół szklanki wiśni

Dekoracja:

5 dag gorzkiej czekolady

3 dag masła

orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąki i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Kawę i 1,5 łyżki cukru rozpuść w pół szklanki wody. Biszkopt przekrój na 2 blaty i nasącz kawą. 

2. Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem i kawą. Wlej przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Do części kremu dodaj wiśnie i wyłóż na pierwszy blat. Przykryj drugim. Wierzch i boki posmaruj kremem. Masło rozpuść z czekoladą, polej wierzch i posyp orzechami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas