Reklama

Reklama

Tort kawowy

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki cukru

Składniki - krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół szklanki wiśni

Składniki - dekoracja

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 3 dag masła
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąki i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Kawę i 1,5 łyżki cukru rozpuść w pół szklanki wody. Biszkopt przekrój na 2 blaty i nasącz kawą. 

2. Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem i kawą. Wlej przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Do części kremu dodaj wiśnie i wyłóż na pierwszy blat. Przykryj drugim. Wierzch i boki posmaruj kremem. Masło rozpuść z czekoladą, polej wierzch i posyp orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje