Tort kawowy
Taki tort zrobisz tylko na specjalne okazje. Smakuje wyjątkowo!
1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł.
2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu: kawę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i łyżką rumu przeznaczonego na krem. Dodaj zimną kawę i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła.
3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki). Nasącz łyżką rumu pierwszy blat, następnie rozsmaruj na nim szerokim nożem 1/3 masy kawowej, ułóż drugi i nasącz go pozostałym rumem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Udekoruj bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami oraz ziarenkami kawy.
Przygotowanie: 65 minut