Reklama

Reklama

Tort kawowy

Taki tort zrobisz tylko na specjalne okazje. Smakuje wyjątkowo!

Składniki

  • 12 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki rumu,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Składniki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 kostki masła,
  • 6-7 łyżek cukru pudru,
  • łyżka rumu,
  • bita śmietana,
  • wiórki czekoladowe oraz czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł.

Reklama

2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu: kawę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i łyżką rumu przeznaczonego na krem. Dodaj zimną kawę i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła.

3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki). Nasącz łyżką rumu pierwszy blat, następnie rozsmaruj na nim szerokim nożem 1/3 masy kawowej, ułóż drugi i nasącz go pozostałym rumem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Udekoruj bitą śmietaną, czekoladowymi wiórkami oraz ziarenkami kawy.

Przygotowanie: 65 minut


Dowiedz się więcej na temat: Tort kawowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje