Składniki: - 300 g jagód, - 130 g wafli rurek, - 4 żółtka, - 150 g cukru, - 2 opakowania cukru waniliowego, - 0,5 l maślanki, - skórka starta z jednej cytryny, - 625 g śmietany kremówki Przygotowanie: Wafle pociąć lub rozkruszyć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać maślankę i skórkę z cytryny. 500 g śmietany ubić i również delikatnie wmieszać. Masę wstawić na 1,5-2 godziny do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Zanim masa dobrze się zamrozi, wmieszać wafle i jagody. Masę przełożyć do silikonowej formy (22 cm średnicy, ok. 2,75 l pojemności). Wstawić do zamrażalnika na 12 godzin. Pozostałe rurki rozkruszyć, 125 g śmietany ubić z opakowaniem cukru waniliowego. Tort wyjąć z formy, dekorować bitą śmietaną, pokruszonymi rurkami i pozostałymi jagodami. Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Jedna porcja zawiera: 630 kJ/150 kcal