Tort makowo-budyniowy

Ma oryginalny, delikatny smak. Raz spróbujesz i będziesz

Doskonały w smaku!
Doskonały w smaku! 123RF/PICSEL

Na krem:

Przygotowanie:

Margarynę rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodawaj (ciągle mieszając) po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 st. C około 30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj ze skórką, w reszcie zrób budyń.

Miękką margarynę ubij mikserem, dodając wystudzony budyń. Krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i też posmaruj. I to samo z trzecim.

Tort odstaw do lodówki. Schłodzony tort posyp uprażonymi migdałami na suchej patelni i udekoruj owocami. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas