Tort makowo-budyniowy
Ma oryginalny, delikatny smak. Raz spróbujesz i będziesz
Składniki
- 1/5 margaryny do pieczenia,
- 2/3 szkl. cukru,
- 5 jajek,
- 3/4 szkl. mąki,
- 1 szkl. suchego maku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
Składniki
- 1 margaryna do pieczenia,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem (każdy na 500 ml mleka),
- 1 l mleka,
- 75 g płatków migdałowych,
- 2 pomarańcze,
- 2 czerwone grejpfruty
Przygotowanie:
Margarynę rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodawaj (ciągle mieszając) po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 st. C około 30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj ze skórką, w reszcie zrób budyń.
Miękką margarynę ubij mikserem, dodając wystudzony budyń. Krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i też posmaruj. I to samo z trzecim.
Tort odstaw do lodówki. Schłodzony tort posyp uprażonymi migdałami na suchej patelni i udekoruj owocami.