Tort makowy
Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.

Składniki na 8-10 porcji:
Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag miękkiego masła, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 15 dag cukru pudru, - 4 żółtka, - 15 dag posiekanych orzechów. Polewa: - tabliczka czekolady deserowej
Przygotowanie:
Ciasto: Mak sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, startą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Wlać ciasto, piec 45 min w 190 st. C. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Krem: Do rondelka wsypać cukier puder wlać 4 łyżki wody, podgrzewać aż powstanie syrop. Żółtka ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, ostudzić, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą kawowo-orzechową, przykryć drugim krążkiem. Lekko docisnąć. Tabliczkę czekolady włożyć do rondelka i wstawić go do gorącej kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, lekko ją przestudzić. Stygnącą polewą zalać tort. Gotowy wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!