Tort migdałowy

To rodzaj deseru na widok, którego każdemu cieknie ślinka. Jest niezwykle efektowny i wyjątkowo smaczny. Do tego długo nadaje się do spożycia.

Pyszny tort migdałowy
Pyszny tort migdałowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 białek
  • sól
  • 35 dag cukru
  • 30 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie
  • 1/2 l mleka
  • 25 dag masła
  • 2 op. lukru
  • czekolada
  • płatki migdałów
1 godz. 10 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Trzy blachy wyłóż papierem, narysuj 5 okręgów (23 cm). Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier. Lśniącą pianę wymieszaj z 25 dag migdałów i mąką. Masę rozsmaruj na blaszkach, korzystając z wyrysowanych okręgów. Piecz blaty 25-30 min w 170°C. 

2. Budynie (np. waniliowe) ugotuj na mleku. Ostudź, zmiksuj z masłem. Na koniec wmieszaj pozostałe migdały. Kremem przełóż blaty. Tort ozdób lukrem, rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałów.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?