Tort migdałowy
To rodzaj deseru na widok, którego każdemu cieknie ślinka. Jest niezwykle efektowny i wyjątkowo smaczny. Do tego długo nadaje się do spożycia.

Składniki
- 8 białek
- sól
- 35 dag cukru
- 30 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie
- 1/2 l mleka
- 25 dag masła
- 2 op. lukru
- czekolada
- płatki migdałów
1 godz. 10 min
12 porcji
Sposób przygotowania:
1. Trzy blachy wyłóż papierem, narysuj 5 okręgów (23 cm). Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier. Lśniącą pianę wymieszaj z 25 dag migdałów i mąką. Masę rozsmaruj na blaszkach, korzystając z wyrysowanych okręgów. Piecz blaty 25-30 min w 170°C.
2. Budynie (np. waniliowe) ugotuj na mleku. Ostudź, zmiksuj z masłem. Na koniec wmieszaj pozostałe migdały. Kremem przełóż blaty. Tort ozdób lukrem, rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałów.