Reklama

Reklama

Tort migdałowy z czekoladą

Oto przepis na doskonały tort migdałowy z czekoladą. Smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki na 10-12 porcji:


Reklama

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 13 dag mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu


Na krem:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4-5 łyżek cukru pudru


Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z cynamonem i zmielonymi migdałami. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po żółtku. Na koniec dodaj suche składniki, całość delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz 30-40 min w temp.170°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.

2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do miski. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i postaw na nim miskę (jej dno nie powinno dotykać wody). Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się roztopi, wystudź. Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Utrzyj mikserem, aż składniki się połączą. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, krótko zmiksuj.

3. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem i posmaruj go 1/3 kremu. Na wierzch połóż ostatni blat biszkoptowy. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem czekoladowym.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje