Tort miodowy z orzechami

Wykwintny i smaczny.

Jest pyszny
Jest pyszny 123RF/PICSEL

Wlej do garnka wodę, zanurz puszkę z mlekiem skondensowanymi gotuj przez ok. 2 godziny. Potem wyjmij ją i poczekaj, aż wystygnie. W rondelku rozpuść miód z cukrem. Dodaj masło, sodę, mleko i rum. Wymieszaj dobrze miotełką i odstaw.  Przesiej mąkę do misy, dodaj jajka, mieszankę miodu i ugnieć gładkie ciasto. Podziel je na 5-6 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 26 cm. Placki przenieś na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Piecz je ok. 8 minut w 170 °C. Odetnij krawędzie tak, aby powstały koła o średnicy 24 cm. Odcięte kawałki ciasta rozkrusz. Masło utrzyj. Ucierając, powoli dodawaj ostygnięte, skarmelizowane mleko skondensowane, a potem dodaj mielone orzechy. W misce wymieszaj miód z rumem. Każdy placek posmaruj mieszanką miodową, a następnie kremem orzechowym.

Poukładaj placki jeden na drugim, posmaruj kremem całą powierzchnię i obsyp przygotowanymi okruchami. Tort orzechami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas