Tort miodowy z orzechami
Wykwintny i smaczny.

Składniki
- 100 g ciekłego miodu,
- 50 g cukru,
- 125 g masła,
- 1 łyżka sody spożywczej,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki rumu,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka.
Składniki
na krem
- puszka mleka skondensowanego,
- 250 g masła,
- 100 g mielonych orzechów włoskich.
Wlej do garnka wodę, zanurz puszkę z mlekiem skondensowanymi gotuj przez ok. 2 godziny. Potem wyjmij ją i poczekaj, aż wystygnie. W rondelku rozpuść miód z cukrem. Dodaj masło, sodę, mleko i rum. Wymieszaj dobrze miotełką i odstaw. Przesiej mąkę do misy, dodaj jajka, mieszankę miodu i ugnieć gładkie ciasto. Podziel je na 5-6 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 26 cm. Placki przenieś na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz je ok. 8 minut w 170 °C. Odetnij krawędzie tak, aby powstały koła o średnicy 24 cm. Odcięte kawałki ciasta rozkrusz. Masło utrzyj. Ucierając, powoli dodawaj ostygnięte, skarmelizowane mleko skondensowane, a potem dodaj mielone orzechy. W misce wymieszaj miód z rumem. Każdy placek posmaruj mieszanką miodową, a następnie kremem orzechowym.
Poukładaj placki jeden na drugim, posmaruj kremem całą powierzchnię i obsyp przygotowanymi okruchami. Tort orzechami i wstaw do lodówki na kilka godzin.