Reklama

Reklama

Tort mocno cytrynowy

Jak zrobić cytrynowy tort

Słodycz ciasta przełamana została aromatyczną cytryną lub limonką. To wyśmienita propozycja dla osób, które lubią zdecydowane, cytrusowe smaki.

Składniki na 10-12 porcji:


Reklama

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej


Na krem: 

  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 35 dag masła
  • 5 łyżek skórki otartej z cytryny
  • ¾ szklanki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy


Ponadto:

  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny


Przygotowanie:

1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno kwadratowej formy lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.

2. Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, zagotuj. Do drugiej szklanki mleka dodaj obie mąki, jajka oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, stopniowo wlej do niego sok z cytryny oraz kilka kropli barwnika, cały czas miksując. Miękkie masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj do niego budyń, cały czas miksując. Krem odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

3. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody i nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Pierwszy oraz drugi blat posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wierzch posyp skórką z cytryny albo wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 520 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje