Tort mocno cytrynowy

Słodycz ciasta przełamana została aromatyczną cytryną lub limonką. To wyśmienita propozycja dla osób, które lubią zdecydowane, cytrusowe smaki.

Cytrynowy tort pięknie się prezentuje i smakuje wyjątkowo.
Cytrynowy tort pięknie się prezentuje i smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki na 10-12 porcji:

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Na krem: 

  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 35 dag masła
  • 5 łyżek skórki otartej z cytryny
  • ¾ szklanki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy

Ponadto:

  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny

Przygotowanie:

1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno kwadratowej formy lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.

2. Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, zagotuj. Do drugiej szklanki mleka dodaj obie mąki, jajka oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, stopniowo wlej do niego sok z cytryny oraz kilka kropli barwnika, cały czas miksując. Miękkie masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj do niego budyń, cały czas miksując. Krem odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

3. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody i nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Pierwszy oraz drugi blat posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wierzch posyp skórką z cytryny albo wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 520 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas