Tort mocno cytrynowy
Słodycz ciasta przełamana została aromatyczną cytryną lub limonką. To wyśmienita propozycja dla osób, które lubią zdecydowane, cytrusowe smaki.
Składniki na 10-12 porcji:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem:
- 2 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 35 dag masła
- 5 łyżek skórki otartej z cytryny
- ¾ szklanki soku z cytryny
- żółty barwnik spożywczy
Ponadto:
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno kwadratowej formy lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.
2. Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, zagotuj. Do drugiej szklanki mleka dodaj obie mąki, jajka oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, stopniowo wlej do niego sok z cytryny oraz kilka kropli barwnika, cały czas miksując. Miękkie masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj do niego budyń, cały czas miksując. Krem odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
3. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody i nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Pierwszy oraz drugi blat posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wierzch posyp skórką z cytryny albo wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce.
Przygotowanie: 80 minut Porcja: 520 kilokalorii