Reklama

Reklama

Tort naleśnikowy

Tort, którego nie trzeba piec!

Składniki

  • 2 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej np. Jaworowy Zdrój (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • szczypta soli
  • 6 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • łyżeczka kurkumy
  • Składniki masy:
  • 500 g mascarpone
  • 1l mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo: ulubione świeże owoce (np. maliny, truskawki, jagody)

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny)  i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder. 
Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone.  Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje