Tort naleśnikowy
Tort, którego nie trzeba piec!

Składniki
- 2 szklanka mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej np. Jaworowy Zdrój (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- szczypta soli
- 6 łyżki masła lub oleju roślinnego
- łyżeczka kurkumy
- Składniki masy:
- 500 g mascarpone
- 1l mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo: ulubione świeże owoce (np. maliny, truskawki, jagody)
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny) i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder. Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone. Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.