Tort naleśnikowy
Tort, którego nie trzeba piec!
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę Jaworowy Zdrój, sól i kurkumę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto, a następnie dodajemy roztopione masło (lub olej roślinny) i dalej miksujemy (możemy także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni; po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy mikserem, dodając przy tym małymi porcjami cukier puder.
Ubijamy całość do uzyskania sztywnej konsystencji, po czym ustawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy mascarpone. Naleśnika smarujemy masą, układamy na nim owoce, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy tę czynność. Wierzch i boki gotowego tortu dekorujemy masą i owocami (możemy użyć startej czekolady lub kwiatów jadalnych, np. bratków). Wstawiamy do lodówki na minimum 5h.