Reklama

Reklama

Tort naleśnikowy z powidłami

Składniki na 6 porcji.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka + 2 całe jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zsiadłego mleka albo jogurtu naturalnego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki - do przełożenia

  • 2 szklanki powideł

Składniki - na bezę

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Reklama

1. Poproś, by dziecko wlało do wysokiego naczynia dwa rodzaje mleka. Dodaj żółtka i całe jajka, zmiksuj. Dosypcie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut.

2. Patelnię mocno rozgrzej. Posmaruj olejem. Łyżką wazową wylewaj porcje ciasta. Smaż grubsze naleśniki, aż zrumienią się z obu stron. Niech maluch posmaruje je powidłami. Ułóż jeden na drugim, formując tort.

3. Białka ubij. Podczas ubijania wsyp cukier puder. Pianę z białek wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Rozsmarujcie ją na wierzchu tortu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz, aż beza się zrumieni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje