Tort naleśnikowy z powidłami
Składniki na 6 porcji.
1. Poproś, by dziecko wlało do wysokiego naczynia dwa rodzaje mleka. Dodaj żółtka i całe jajka, zmiksuj. Dosypcie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut.
2. Patelnię mocno rozgrzej. Posmaruj olejem. Łyżką wazową wylewaj porcje ciasta. Smaż grubsze naleśniki, aż zrumienią się z obu stron. Niech maluch posmaruje je powidłami. Ułóż jeden na drugim, formując tort.
3. Białka ubij. Podczas ubijania wsyp cukier puder. Pianę z białek wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Rozsmarujcie ją na wierzchu tortu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz, aż beza się zrumieni.