Przed zakupem powąchaj i zważ w dłoni. Nie wrócisz do domu z kwaśnymi mandarynkami

Oprac.: Anna Czowalla

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,3 tys.
Udostępnij
Dowiedz się jak wybrać mandarynki, aby delektować się ich najsłodszym smakiem
Dowiedz się jak wybrać mandarynki, aby delektować się ich najsłodszym smakiemCanva ProINTERIA.PL

Jakie są rodzaje mandarynek?

  • Clementine (klementynki) - są jedną z najczęściej wybieranych odmian w Polsce. Mają intensywny, pomarańczowy kolor i gładką skórkę, którą łatwo się obiera. Klementynki oferują bogactwo witaminy C i błonnika, dlatego są doskonałym wyborem w sezonie zimowym. Stanowią również źródło przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy.
  • Satsuma - ta odmiana pochodzi z Japonii, a w Polsce pojawia się głównie w okresie jesienno-zimowym. Satsumy mają cienką skórkę, zatem są wygodne do spożywania na surowo. Ze względu na dużą soczystość z łatwością można wycisnąć z nich sok. Satsumy dostarczają sporo witaminy A, istotnej dla zdrowia oczu i skóry oraz witaminy C.
  • Tangelo - to ciekawa hybryda mandarynki z grejpfrutem, znana również jako "minneola". Są nieco większe od klasycznych mandarynek. Mają lekko kwaskowaty smak i charakterystyczną "szyjkę" przy szypułce. Mimo że znajdują się w nich pestki, wiele osób ceni je za unikalny smak, który łączy słodycz mandarynki z kwasowością grejpfruta. Tangelo zawiera sporą ilość witaminy C i folianów, wspomagających produkcję czerwonych krwinek.
  • Mandarynki Owari - to kolejna japońska odmiana, która zdobywa coraz większą popularność ze względu na swój intensywny smak i soczystość. Wyróżniają się słodkim, pełnym smakiem i często dojrzewają jako jedne z pierwszych w sezonie. Znajduje się w nich sporo witaminy A i C, a także potasu wspierającego pracę serca i regulującego ciśnienie krwi. Ich bogaty smak sprawia, że są często wybierane do sałatek i deserów.
  • Honey Tangerine (mandarynki miodowe) - jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się słodkim, miodowym posmakiem. Mogą zawierać pestki, jednak ich wyjątkowy aromat i słodycz rekompensują tę drobną niedogodność. Są bogate w przeciwutleniacze i stanowią doskonałe źródło witaminy C. Mandarynki miodowe to również dobry wybór dla osób poszukujących intensywnego aromatu w owocach cytrusowych - ich zapach i smak są pełne naturalnej słodyczy, która doskonale pasuje do deserów i koktajli.
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?123RF/PICSEL

Które mandarynki są najsłodsze? Najlepsze odmiany mandarynek

Po czym poznać dobre mandarynki? 5 zasad, którymi warto kierować się przy zakupie

Mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować
Mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować123RF/PICSEL

Których mandarynek nie kupować? Kwaśnych i pełnych pestek

Ta biała skórka, której tak chętnie się pozbywamy, to albedo. Jest bardzo zdrowa
Ta biała skórka, której tak chętnie się pozbywamy, to albedo. Jest bardzo zdrowa123RF/PICSEL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
931
Super
relevant
179
Hahaha
haha
79
Szok
shock
72
Smutny
sad
32
Zły
angry
27
Lubię to
like
Super
relevant
1,3 tys.
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na