Przed zakupem powąchaj i zważ w dłoni. Nie wrócisz do domu z kwaśnymi mandarynkami

Dowiedz się jak wybrać mandarynki, aby delektować się ich najsłodszym smakiem
Dowiedz się jak wybrać mandarynki, aby delektować się ich najsłodszym smakiemCanva ProINTERIA.PL

Jakie są rodzaje mandarynek?

  • Clementine (klementynki) - są jedną z najczęściej wybieranych odmian w Polsce. Mają intensywny, pomarańczowy kolor i gładką skórkę, którą łatwo się obiera. Klementynki oferują bogactwo witaminy C i błonnika, dlatego są doskonałym wyborem w sezonie zimowym. Stanowią również źródło przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy.
  • Satsuma - ta odmiana pochodzi z Japonii, a w Polsce pojawia się głównie w okresie jesienno-zimowym. Satsumy mają cienką skórkę, zatem są wygodne do spożywania na surowo. Ze względu na dużą soczystość z łatwością można wycisnąć z nich sok. Satsumy dostarczają sporo witaminy A, istotnej dla zdrowia oczu i skóry oraz witaminy C.
  • Tangelo - to ciekawa hybryda mandarynki z grejpfrutem, znana również jako "minneola". Są nieco większe od klasycznych mandarynek. Mają lekko kwaskowaty smak i charakterystyczną "szyjkę" przy szypułce. Mimo że znajdują się w nich pestki, wiele osób ceni je za unikalny smak, który łączy słodycz mandarynki z kwasowością grejpfruta. Tangelo zawiera sporą ilość witaminy C i folianów, wspomagających produkcję czerwonych krwinek.
  • Mandarynki Owari - to kolejna japońska odmiana, która zdobywa coraz większą popularność ze względu na swój intensywny smak i soczystość. Wyróżniają się słodkim, pełnym smakiem i często dojrzewają jako jedne z pierwszych w sezonie. Znajduje się w nich sporo witaminy A i C, a także potasu wspierającego pracę serca i regulującego ciśnienie krwi. Ich bogaty smak sprawia, że są często wybierane do sałatek i deserów.
  • Honey Tangerine (mandarynki miodowe) - jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się słodkim, miodowym posmakiem. Mogą zawierać pestki, jednak ich wyjątkowy aromat i słodycz rekompensują tę drobną niedogodność. Są bogate w przeciwutleniacze i stanowią doskonałe źródło witaminy C. Mandarynki miodowe to również dobry wybór dla osób poszukujących intensywnego aromatu w owocach cytrusowych - ich zapach i smak są pełne naturalnej słodyczy, która doskonale pasuje do deserów i koktajli.
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania mandarynek?123RF/PICSEL

Które mandarynki są najsłodsze? Najlepsze odmiany mandarynek

Po czym poznać dobre mandarynki? 5 zasad, którymi warto kierować się przy zakupie

Mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować
Mandarynki przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć, a wręcz wyszorować123RF/PICSEL

Których mandarynek nie kupować? Kwaśnych i pełnych pestek

Ta biała skórka, której tak chętnie się pozbywamy, to albedo. Jest bardzo zdrowa
Ta biała skórka, której tak chętnie się pozbywamy, to albedo. Jest bardzo zdrowa123RF/PICSEL