Tort naleśnikowy z serem
Przepis na pyszny obiad.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Farsz:
- 2 serki wiejskie
- 30 dag piersi z kurczaka
- 10 dag rozdrobnionego szpinaku
- 3 duże pieczarki
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka curry
- pieprz kajeński
- pomidorki koktajlowe
- listki rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
1 Piersi umyj, pokrój w kostkę. Z papryki, soli, curry, pieprzu kajeńskiego i odrobiny oleju zrób marynatę, obtocz w niej kurczaka. Odstaw na pół godziny. Pieczarki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut. Dodaj szpinak i przyprawy, całość smaż 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
2 Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw, smaż placki na oleju. Farsz połącz z serkami wiejskimi, dokładnie wymieszaj. Smaruj placki farszem, nakładając je na siebie, tak aby utworzyły tort. Całość udekoruj pomidorkami i rukolą. Podawaj na zimno lub podgrzane.