Tort naleśnikowy z serem

Przepis na pyszny obiad.

Naleśniki udekoruj przed podaniem
Naleśniki udekoruj przed podaniem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 2 serki wiejskie
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag rozdrobnionego szpinaku
  • 3 duże pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka curry
  • pieprz kajeński
  • pomidorki koktajlowe
  • listki rukoli do dekoracji

Przygotowanie:

1 Piersi umyj, pokrój w kostkę. Z papryki, soli, curry, pieprzu kajeńskiego i odrobiny oleju zrób marynatę, obtocz w niej kurczaka. Odstaw na pół godziny. Pieczarki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut. Dodaj szpinak i przyprawy, całość smaż 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.

2 Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw, smaż placki na oleju. Farsz połącz z serkami wiejskimi, dokładnie wymieszaj. Smaruj placki farszem, nakładając je na siebie, tak aby utworzyły tort. Całość udekoruj pomidorkami i rukolą. Podawaj na zimno lub podgrzane.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas