Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku
Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.
Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 850 g masy makowej np. Bakalland
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
- 200 g żurawiny np. Bakalland
- 1 aromat migdałowy (9 ml)
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną.
2. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone.
3. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.