Tort Philadelphia z winogronami (bez pieczenia)
Sernik na zimno.
Składniki:
- 150 g masła
- 250 g Cantuccini
- 8 płatów żelatyny
- 600 g serka Philadelphia
- 300 g naturalnego jogurtu
- 100 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 75 ml likieru miętowego
- Sok z 1 cytryny
- 125 g śmietany kremówki
- po 250 g białych i różowych winogron
- Galaretka do ciast
- Olej do formy
Przygotowanie:
Masło roztopić. Dodać pokruszone Cantuccini i umieścić w nasmarowanej olejem okrągłej formie. Docisnąć, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek, jogurt i 100 g cukru, cukier waniliowy i likier miętowy dobrze wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami masy, a następnie dodać do pozostałej masy. Śmietanę ubić i wmieszać do masy. Masę nałożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Na torcie ułożyć winogrona i wlać lekko tężejącą galaretkę do ciast. Odstawić jeszcze na godzinę w chłodne miejsce. Dekorować miętą.