Tort piernikowy
Świąteczne wypieki.

Składniki na16 porcji:
Ciasto: - 15 dag płynnego miodu, - 20 dag masła, - 50 dag mąki, - 3 żółtka, - 4 łyżki mleka, - łyżka sody oczyszczonej, - torebka przyprawy do pierników, - 10 dag cukru Masa: - 2 szklanki mleka, - 4 łyżki kaszy manny, - 30 dag cukru pudru, - 25 dag masła, - 20 dag dżemu z czarnej porzeczki, Polewa: - 10 dag masła lub margaryny, - 15 dag cukru, - 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Ostudź. 2. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Placki przekładaj na przemian dżemem porzeczkowym i kremem z kaszki, dociśnij. 3. Przygotuj polewę: masło stop w rondelku, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody. Gotuj mieszając przez 5 minut, przestudź, oblej przygotowany piernik. Udekoruj kandyzowanymi owocami, odstaw na 2-3 dni. Czas przygotowania: 100 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!