Reklama

Reklama

Tort Raffaello

Kokosowo-migdałowy smak!

 

Reklama

 Składniki:

  • 75 g masła
  • 200 g cukru
  • Sól
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 płatów żelatyny
  • 150 g kremu kokosowego
  • 250 g twarożku
  • 500 g mascarpone
  • 450 g śmietany kremówki
  • 25 g migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Tłuszcz do formy

  Przygotowanie:

Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do okrągłej (18 cm) formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Piec w 150 st. C przez 20 minut. Ciasto uwolnić z formy i odstawić, aby ostygło. Okrągłą miskę (pojemność 1,5 l, 18 cm średnicy) wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek, 150 g cukru i mascarpone wymieszać, a 200 g śmietany ubić. Żelatynę roztopić, zmieszać najpierw z 3-4 łyżkami kremu, a następnie z resztą kremu. Wmieszać ubitą śmietanę. Krem nałożyć do miski. Posypać posiekanymi migdałami, przykryć blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 3,5 godziny. Ostrożnie wybić na paterę, zdjąć folię. 250 g śmietany ubić, posmarować całą kopułę tak, aby ją wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić jeszcze na 30 minut w chłodne miejsce.

Dowiedz się więcej na temat: Tort Raffaello

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje