Reklama

Reklama

Tort szwarcwaldzki

Klasyka smaku!

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●150 g mąki pszennej

●50 g mąki ziemniaczanej

●6 jajek

●150 g gorzkiej czekolady

●150 g cukru

●aromat waniliowy

●150 g masła

●łyżeczka proszku do piecz.

●100 ml wiśniówki

Przełożenie:

●3 szkl. zimnej kremówki

●2 łyżeczki żelatyny

●3 łyżki cukru pudru

●łyżka cukru waniliowego

●500 g drylowanych mrożonych wiśni + 2 łyżki cukru kryształu (mogą być wiśnie z syropu - wtedy ich nie gotuj)

Przygotowanie:

1. Wiśnie zalej pół szkl. wrzątku, gotuj chwilę z cukrem, ostudź, odcedź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Czekoladę grubo zetrzyj, 1/3 włóż do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka. Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody.

2. Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną, ozdób czekoladą i wiśniami.

Pyszny tort Czarny Las prawdopodobnie stworzył cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tübingen w 1930 r.




Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje