Tort szwarcwaldzki
Klasyka smaku!
Składniki:
Ciasto:
●150 g mąki pszennej
●50 g mąki ziemniaczanej
●6 jajek
●150 g gorzkiej czekolady
●150 g cukru
●aromat waniliowy
●150 g masła
●łyżeczka proszku do piecz.
●100 ml wiśniówki
Przełożenie:
●3 szkl. zimnej kremówki
●2 łyżeczki żelatyny
●3 łyżki cukru pudru
●łyżka cukru waniliowego
●500 g drylowanych mrożonych wiśni + 2 łyżki cukru kryształu (mogą być wiśnie z syropu - wtedy ich nie gotuj)
Przygotowanie:
1. Wiśnie zalej pół szkl. wrzątku, gotuj chwilę z cukrem, ostudź, odcedź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Czekoladę grubo zetrzyj, 1/3 włóż do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka. Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody.
2. Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną, ozdób czekoladą i wiśniami.
Pyszny tort Czarny Las prawdopodobnie stworzył cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tübingen w 1930 r.