Tort trójkolorowy z bezikami
Efektowny tort z masą chałwową i czekoladową.

Składniki:
Biszkopt: - 6 jaj, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, - szklanka cukru, cukier waniliowy, - szklanka mąki, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki kakao, małe beziki. Masa chałwowa: - 20 dag chałwy, cukier waniliowy, - 4 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka mleka, 35 dag masła. Masa czekoladowa: - 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, - jedna gorzka czekolada, - kostka masła.
Przygotowanie:
Jajka ubić, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Upiec biszkopt. Masa chałwowa: żółtka rozmącić z 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać żółtka, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć, dodać chałwę i krem. Masa czekoladowa: jajka i cukier ubić, masło utrzeć, dodać jajka i roztopioną czekoladę. Biszkopt przeciąć, smarować masą, przekładać bezikami. 1 porcja: 670 kcal Czas przygotowania: 60 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!