Składniki na 16 kawałków: - 60 g masła, - szczypta soli, - łyżeczka + 225 g cukru, - 150 g mąki, - 4 jajka, - 200 g czerwonego agrestu, - 250 g zielonego agrestu, - 250 ml soku jabłkowego, - 25 g mąki ziemniaczanej, - 6 płatów żelatyny, - 300 g śmietany 36 proc., - miąższ z jednej laski wanilii, - 500 g śmietany 30 proc., - papier do pieczenia Przygotowanie: Na ciasto: 150 ml wody, masło, sól i łyżeczkę cukru zagotować. Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i mocno wymieszać. Ogrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przełożyć do miski, wmieszać 1 jajko i odstawić na ok 10 minut. Kolejno dodać 3 jajka, dobrze wyrobić. 3 blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Ołówkiem wyrysować okręgi (24 cm) na środku każdej. Nieco ciasta nakładać na środek okręgu i cienko rozsmarować. Z pozostałego ciasta uformować na brzegach pasy. Ciasto piec w 225 st. C przez 10-12 minut. Odstawić do ostudzenia. Agrest oczyścić , 100 g cukru skarmelizować, rondelek zdjąć z ognia, wsypać owoce, wymieszać, część owoców wyjąć i odłożyć do dekoracji. Dolać 200 ml soku i gotować 3-4 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml soku, dolać i gotować jeszcze minutę. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę (36 proc.) wymieszać z 125 g cukru i miąższem z wanilii. Odrobinę tej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do reszty kremu. Śmietanę (30 proc.) ubić i wmieszać do kremu. 1/3 kremu rozsmarować na blacie ciasta, dodać agrest, przykryć blatem, nałożyć 1/3 kremu i agrest. Nałożyć ostatni blat docisnąć nałożyć krem. Paski ciasta ptysiowego pokroić w kostkę. Dekorować kostkami z ciasta ptysiowego i karmelizowanym agrestem. Odstawić na 2-3 godziny w zimne miejsce. Najlepiej kroić nożem elektrycznym.