Tort z kremem cytrynowym
Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku

Składniki:
- 250 g masła
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szklanka jogurtu naturalnego
KREM CYTRYNOWY:
- 250 g masła
- 3 jajka
- skórka starta z cytryny
- 2/3 szklanki soku z cytryny
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
KREM MASCARPONE:
- szklanka kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 200 g mascarpone
Przygotowanie:
1. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj roztrzepane jajka oraz stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt i wiórki kokosowe.
2. Wyłóż ciasto do dwóch form (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C). Piecz 50 minut. Ostudź.
3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
4. Krem mascarpone: Ubij kremówkę, cukier i skórkę, potem dodaj mascarpone.