Reklama

Reklama

Tort z orzechów laskowych

Nie masz pomysłu na świąteczny deser? Proponujemy wspaniały tort z orzechów laskowych. Zachwyci i wyglądem, i smakiem.

Składniki : na ciasto

  • 80 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek),
  • 180 g mąki tortowej,
  • 6 jajek,
  • 150 g cukru.

Składniki : na posypkę

  • 120 g drobnego cukru,
  • 50 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek),
  • olej do smarowania.

Składniki : na krem

  • 300 ml mleka,
  • torebka budyniu waniliowego w proszku,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 250 g masła.

Przygotowanie:

Reklama

Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy z mąką. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając orzechy z mąką. Masę wykładamy na tortownicę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170ºC.

Posypka: Cukier topimy na karmel, do którego wsypujemy orzeszki. Mieszankę rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia. Gdy posypka zastygnie, kruszymy ją np. wałkiem lub tłuczkiem.

Krem: Z mleka, budyniu i cukru gotujemy gęsty krem. Chłodny miksujemy z miękkim masłem. Ciasto kroimy na 3 blaty. Blaty, wierzch i boki złożonego tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzechową posypką. Dekorujemy według uznania, np. kremem, małymi bezami itp. 

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje