Tort z orzechów laskowych

Nie masz pomysłu na świąteczny deser? Proponujemy wspaniały tort z orzechów laskowych. Zachwyci i wyglądem, i smakiem.

Smakuje wyśmienicie
Smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy z mąką. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając orzechy z mąką. Masę wykładamy na tortownicę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170ºC.

Posypka: Cukier topimy na karmel, do którego wsypujemy orzeszki. Mieszankę rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia. Gdy posypka zastygnie, kruszymy ją np. wałkiem lub tłuczkiem.

Krem: Z mleka, budyniu i cukru gotujemy gęsty krem. Chłodny miksujemy z miękkim masłem. Ciasto kroimy na 3 blaty. Blaty, wierzch i boki złożonego tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzechową posypką. Dekorujemy według uznania, np. kremem, małymi bezami itp. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas