Tort z orzechów laskowych
Nie masz pomysłu na świąteczny deser? Proponujemy wspaniały tort z orzechów laskowych. Zachwyci i wyglądem, i smakiem.

Składniki
: na ciasto
- 80 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek),
- 180 g mąki tortowej,
- 6 jajek,
- 150 g cukru.
Składniki
: na posypkę
- 120 g drobnego cukru,
- 50 g prażonych orzechów laskowych (bez łupinek),
- olej do smarowania.
Składniki
: na krem
- 300 ml mleka,
- torebka budyniu waniliowego w proszku,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 250 g masła.
Przygotowanie:
Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy z mąką. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając orzechy z mąką. Masę wykładamy na tortownicę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170ºC.
Posypka: Cukier topimy na karmel, do którego wsypujemy orzeszki. Mieszankę rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia. Gdy posypka zastygnie, kruszymy ją np. wałkiem lub tłuczkiem.
Krem: Z mleka, budyniu i cukru gotujemy gęsty krem. Chłodny miksujemy z miękkim masłem. Ciasto kroimy na 3 blaty. Blaty, wierzch i boki złożonego tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzechową posypką. Dekorujemy według uznania, np. kremem, małymi bezami itp.