Tort z rabarbarem i panna cottą
Inspirowany słynnym deserem.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g cukru
- Szczypta soli
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka skrobi
- Laska wanilii
- 700 g śmietany
- 4 płaty żelatyny
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- Opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mielonych pistacji
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka z dodatkiem 3 łyżek zimnej wody ubić na sztywną pianę, wsypując 100 g cukru i szczyptę soli. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wmieszać. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
Jedną łodygę rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, które następnie pokroić wzdłuż. Resztę pokroić na 1 cm kawałki. 100 ml soku i 25 g cukru zagotować, wrzucić dłuższe kawałki rabarbaru i gotować 1-2 minuty, wyjąć.
Pozostałe kawałki rabarbaru gotować w soku. Skrobię wymieszać z 50 ml soku i dodać do gotującego się rabarbaru, mieszać ok. 1 minutę, zdjąć z ognia, ostudzić. Biszkopt uwolnić z formy, zdjąć papier. Ciasto przekroić na 2 blaty.
Dolny umieścić w pierścieniu, nałożyć kisiel rabarbarowy. Odstawić w chłodne miejsce.
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Miąższ i laskę, 75 g cukru i 200 g śmietany umieścić w rondelku i gotować małym ogniu 5 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę przecedzić. Żelatynę odcisnąć i roztopić w gorącej śmietanie. Dodać likier, ostudzić. Ubić 250 g śmietany i wmieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać, przykryć blatem ciasta. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce na 2 godziny.
250 g śmietany ubić z cukrem waniliowym. Tort uwolnić z formy i posmarować śmietaną. Dekorować rabarbarem i mielonymi pistacjami.