​Tort z rabarbarem i panna cottą

Inspirowany słynnym deserem.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • Szczypta soli
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skrobi
  • Laska wanilii
  • 700 g śmietany
  • 4 płaty żelatyny
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mielonych pistacji

Reklama

 

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka z dodatkiem 3 łyżek zimnej wody ubić na sztywną pianę, wsypując 100 g cukru i szczyptę soli. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wmieszać. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

Jedną łodygę rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, które następnie pokroić wzdłuż. Resztę pokroić na 1 cm kawałki. 100 ml soku i 25 g cukru zagotować, wrzucić dłuższe kawałki rabarbaru i gotować 1-2 minuty, wyjąć.

Pozostałe kawałki rabarbaru gotować w soku. Skrobię wymieszać z 50 ml soku i dodać do gotującego się rabarbaru, mieszać ok. 1 minutę, zdjąć z ognia, ostudzić. Biszkopt uwolnić z formy, zdjąć papier. Ciasto przekroić na 2 blaty.

Dolny umieścić w pierścieniu, nałożyć kisiel rabarbarowy. Odstawić w chłodne miejsce.

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Miąższ i laskę, 75 g cukru i 200 g śmietany umieścić w rondelku i gotować małym ogniu 5 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę przecedzić. Żelatynę odcisnąć i roztopić w gorącej śmietanie. Dodać likier, ostudzić. Ubić 250 g śmietany i wmieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać, przykryć blatem ciasta. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce na 2 godziny.

250 g śmietany ubić z cukrem waniliowym. Tort uwolnić z formy i posmarować śmietaną. Dekorować rabarbarem i mielonymi pistacjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje