Tortellini z pesto i pomidorkami

Proponujemy rewelacyjny przepis na szybki obiad lub kolację! Wyśmienite tortellini z pesto i pomidorkami.

Tortellini z pesto i pomidorkami
Tortellini z pesto i pomidorkami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag tortellini (obojętnie z jakim farszem), 
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół cebuli,
  • 2 pęczki natki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na oleju. Włóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Chwilę smaż razem, przypraw solą i pieprzem.

2. Natkę posiekaj, włóż do większego garnuszka. Wsyp ser żółty oraz zmielone orzechy. Wlej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zmiksuj na gładki sos (jeśli jest za gęsty, wlej odrobinę wody). Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Tortellini przełóż do salaterki, wymieszaj z pesto. Udekoruj pomidorkami. Danie jest smaczne na gorąco i na zimno.

Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,60 zł

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas