Tortellini z ricottą i pomidorami
Tradycyjny włoski przysmak
Składniki:
SOS:
- jajko
- 125 g masła
- po łyżce oliwy i soku z cytryny
- garść bazylii
- 250 g pomidorków cherry
- ząbek czosnku
- łyżka startego parmezanu
CIASTO:
- 300 g mąki
- sól do smaku
- 4 jajka
NADZIENIE:
- 250 g sera ricotta
- 1/4 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
- żółtko
- kilka listków bazylii
- łyżka startego parmezanu
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mikserem mąkę, sól i 3 jajka, następnie zagnieć ciasto ręcznie, aby stało się elastyczne. Zawiń w folię i odłóż na godzinę.
2. Połącz wszystkie składniki nadzienia, wymieszaj, przypraw do smaku.
3. Podziel ciasto na 2-3 części, każdą cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 9 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pośrodku każdego ułóż czubatą łyżeczkę nadzienia. Składaj każdy kwadrat na pół po przekątnej i zaciśnij brzegi. Połącz i sklej końce.
4. Wrzuć pierożki do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty, po czym odcedź.
5. Rozgrzej masło na patelni, zdejmij z ognia, dodaj sok, oliwę, bazylię, pomidorki. Przełóż pierożki na talerze, polej sosem, posyp parmezanem.