Reklama

Reklama

Tortellini z ricottą i pomidorami

Tradycyjny włoski przysmak

Składniki:

Reklama

SOS:

  • jajko
  • 125 g masła
  • po łyżce oliwy i soku z cytryny
  • garść bazylii
  • 250 g pomidorków cherry
  • ząbek czosnku
  • łyżka startego parmezanu

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • sól do smaku
  • 4 jajka

NADZIENIE:

  • 250 g sera ricotta
  • 1/4 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
  • żółtko
  • kilka listków bazylii
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mikserem mąkę, sól i 3 jajka, następnie zagnieć ciasto ręcznie, aby stało się elastyczne. Zawiń w folię i odłóż na godzinę.

2. Połącz wszystkie składniki nadzienia, wymieszaj, przypraw do smaku.

3. Podziel ciasto na 2-3 części, każdą cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 9 cm. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pośrodku każdego ułóż czubatą łyżeczkę nadzienia. Składaj każdy kwadrat na pół po przekątnej i zaciśnij brzegi. Połącz i sklej końce.

4. Wrzuć pierożki do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty, po czym odcedź.

5. Rozgrzej masło na patelni, zdejmij z ognia, dodaj sok, oliwę, bazylię, pomidorki. Przełóż pierożki na talerze, polej sosem, posyp parmezanem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje