Tortilla
Z ziemniaków.
- 3 ziemniaki, 4 jajka,
- kubek śmietany (18-proc.),
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 cebula, sól, pieprz,
Przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Olej wlać do garnuszka lub na patelnię, mocno rozgrzać. Wrzucić do niego ziemniaki, usmażyć na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na bibułce. Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na złoto. Jajka wbić do kubeczka, wymieszać z mlekiem i śmietaną, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni ułożyć ziemniaki, cebulę, całość podgrzać. Zalać masą jajeczną, smażyć około 5 minut z jednej i drugiej strony. Danie podawać z jogurtem, majonezem lub keczupem.
1 porcja - 280 kcal
Czas przygotowania: 30 minut