Reklama

Reklama

Tortilla z kurczakiem

Takie danie możesz zaserwować domownikom na obiad, albo na kolację. Tortilla z kurczakiem jest pyszna!

Składniki

  • 4 pszenne tortille,
  • 35 dag piersi z kurczaka,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego,
  • 1 mała pa-ryczka chili,
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 1/2 strąka papryki żółtej lub pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego),
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i bazylii, sól, pieprz.

Umyte mięso pokrój w paski.Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki). Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i podkrój w drobną kostkę.

Reklama

Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć kurczaka. Smaż 5-7 minut. Dodaj pokrojone papryki; mieszając, smaż jeszcze ok. 5 min.

Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso wraz z warzywami, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni podgrzej tortille (po kilka minut z każdej strony, aby lekko zmiękły). Na każdym placku rozłóż przygotowany farsz. Zwiń jak krokiety, podawaj z pomidorową salsą.  

Dowiedz się więcej na temat: tortilla z kurczakiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje