Tortilla z kurczakiem
Takie danie możesz zaserwować domownikom na obiad, albo na kolację. Tortilla z kurczakiem jest pyszna!

Składniki
- 4 pszenne tortille,
- 35 dag piersi z kurczaka,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego,
- 1 mała pa-ryczka chili,
- 1/2 strąka papryki czerwonej,
- 1/2 strąka papryki żółtej lub pomarańczowej,
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego),
- 2 średnie pomidory,
- 1 mała cebula,
- po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i bazylii, sól, pieprz.
Umyte mięso pokrój w paski.Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki). Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i podkrój w drobną kostkę.
Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć kurczaka. Smaż 5-7 minut. Dodaj pokrojone papryki; mieszając, smaż jeszcze ok. 5 min.
Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso wraz z warzywami, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na suchej patelni podgrzej tortille (po kilka minut z każdej strony, aby lekko zmiękły). Na każdym placku rozłóż przygotowany farsz. Zwiń jak krokiety, podawaj z pomidorową salsą.