Tortille z kurczakiem, sałatą i żurawiną
Chcesz urozmaicić swoim bliskim menu obiadowe? Spróbuj tego!

Składniki
- 4 pszenne tortille
- pierś z kurczaka
- czerwona cebula
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- olej do smażenia
- garść rukoli
- garść roszponki
- 2 łyżki płatków z parmezanu
- pół szklanki świeżej żurawiny
- pół szklanki wiśni z kompotu
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Zanurz w marynacie przygotowanej z soku z limonki, sosu sojowego, przyprawy do gyrosa, soli i pieprzu. Odstaw na 30 minut do lodówki. Smaż z pokrojoną drobno cebulą. 2. Sałaty i parmezan wymieszaj. Na maśle podsmaż żurawinę i wiśnie z miodem, dodaj cynamon i imbir, smaż jeszcze chwilę. 3. Tortille podgrzej na patelni, układaj w nich mięso, sałatę, polej sosem żurawinowym.