Toskańska pieczonka
Pyszne udka z piekarnika
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Oliwki skrop 4 łyżkami oliwy. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu. Natrzyj podudzia, włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj oliwki, podlej winem. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, mięso obróć 3-4 razy.
2. Pozostałą oliwę wymieszaj z parmezanem, kozieradką, cząbrem i kminkiem. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Ew. oprósz pieprzem ziołowym. Taką pastą posmaruj zamarynowane podudzia. Pomiędzy mięso a oliwki powciskaj kawałki cebuli. Przykryj folią aluminiową.
3. Naczynie z mięsem wstaw do zimnego piekarnika. Temperaturę nastaw na 150 st. C. Piecz ok. 2 godzin. Ew. podlewaj winem w trakcie pieczenia (składniki nie przypalą się). Pod koniec zdejmij folię i na 10 minut zwiększ temp. do 200 st. C, by skórka na mięsie się zrumieniła.