Toskańska pieczonka

Pyszne udka z piekarnika

Udka pieczone
Udka pieczone123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Oliwki skrop 4 łyżkami oliwy. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu. Natrzyj podudzia, włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj oliwki, podlej winem. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, mięso obróć 3-4 razy. 

2. Pozostałą oliwę wymieszaj z parmezanem, kozieradką, cząbrem i kminkiem. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Ew. oprósz pieprzem ziołowym. Taką pastą posmaruj zamarynowane podudzia. Pomiędzy mięso a oliwki powciskaj kawałki cebuli. Przykryj folią aluminiową. 

3. Naczynie z mięsem wstaw do zimnego piekarnika. Temperaturę nastaw na 150 st. C. Piecz ok. 2 godzin. Ew. podlewaj winem w trakcie pieczenia (składniki nie przypalą się). Pod koniec zdejmij folię i na 10 minut zwiększ temp. do 200 st. C, by skórka na mięsie się zrumieniła.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas