Toskańska pieczonka
Pyszne udka z piekarnika

Składniki
- 6-7 podudzi q5-6 łyżek startego sera typu parmezan
- 3/4 szkl. zielonych oliwek bez pestek
- 3 czerwone cebule
- 1 czosnkowa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego (np. z kostki)
- 2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz ziołowy
- 5-6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Oliwki skrop 4 łyżkami oliwy. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu. Natrzyj podudzia, włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj oliwki, podlej winem. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, mięso obróć 3-4 razy. 2. Pozostałą oliwę wymieszaj z parmezanem, kozieradką, cząbrem i kminkiem. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Ew. oprósz pieprzem ziołowym. Taką pastą posmaruj zamarynowane podudzia. Pomiędzy mięso a oliwki powciskaj kawałki cebuli. Przykryj folią aluminiową. 3. Naczynie z mięsem wstaw do zimnego piekarnika. Temperaturę nastaw na 150 st. C. Piecz ok. 2 godzin. Ew. podlewaj winem w trakcie pieczenia (składniki nie przypalą się). Pod koniec zdejmij folię i na 10 minut zwiększ temp. do 200 st. C, by skórka na mięsie się zrumieniła.