Reklama

Reklama

Toskańska pieczonka

Pyszne udka z piekarnika

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 6-7 podudzi q5-6 łyżek startego sera typu parmezan
  • 3/4 szkl. zielonych oliwek bez pestek
  • 3 czerwone cebule
  • 1 czosnkowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. białego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego (np. z kostki)
  • 2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 5-6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Oliwki skrop 4 łyżkami oliwy. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu. Natrzyj podudzia, włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj oliwki, podlej winem. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, mięso obróć 3-4 razy. 

2. Pozostałą oliwę wymieszaj z parmezanem, kozieradką, cząbrem i kminkiem. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Ew. oprósz pieprzem ziołowym. Taką pastą posmaruj zamarynowane podudzia. Pomiędzy mięso a oliwki powciskaj kawałki cebuli. Przykryj folią aluminiową. 

3. Naczynie z mięsem wstaw do zimnego piekarnika. Temperaturę nastaw na 150 st. C. Piecz ok. 2 godzin. Ew. podlewaj winem w trakcie pieczenia (składniki nie przypalą się). Pod koniec zdejmij folię i na 10 minut zwiększ temp. do 200 st. C, by skórka na mięsie się zrumieniła. 

Reklama


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje