Toskańska sałatka
Sprawdzi się na spotkaniu w gronie znajomych

Składniki
- 60 dag młodego lub mrożonego bobu
- 5-6 małych ziemniaków
- 2-3 laski kabanosów lub cienkiej kiełbasy dojrzewającej
- 1 czerwona papryka
- 3-4 gałązki świeżej szałwii
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- szczypta cukru
- 3 listki laurowe
- spora szczypta mielonej, ostrej papryki
- sól
- pieprz czarny
- 1 łyżka oliwy czosnkowej lub rozmarynowej
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 3 szkl. wody. Dodaj 1 gałązkę szałwii, cukier, listki laurowe i szczyptę soli. Ziemniaki obierz i umyj. Bób przebierz, przepłucz pod bieżącą wodą, razem z ziemniakami wrzuć do wrzącej wody z przyprawami. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij je, osącz, nie wylewaj wywaru. 2. Ziemniaki pokrój na plasterki, bób obierz ze skórki, trzymaj w cieple, np. w misce położonej nad garnkiem z wrzącym wywarem. Paprykę oczyść, potnij w krążki. Kabanosy pokrój na plastry, podsmaż na suchej patelni, dodaj paprykę. Oprósz mieloną papryką, zdejmij patelnię z ognia. 3. Do miseczek włóż po porcji bobu, ziemniaków oraz kabanosów z krążkami papryki. Posyp listkami szałwii, oprósz parmezanem, solą i pieprzem. Podlej gorącym wywarem z gotowania warzyw, skrop oliwą. Sałatkę możesz też podać na zimno, wtedy skrop ją sosem winegret.