Toskańska sałatka

Sprawdzi się na spotkaniu w gronie znajomych

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 3 szkl. wody. Dodaj 1 gałązkę szałwii, cukier, listki laurowe i szczyptę soli. Ziemniaki obierz i umyj. Bób przebierz, przepłucz pod bieżącą wodą, razem z ziemniakami wrzuć do wrzącej wody z przyprawami. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij je, osącz, nie wylewaj wywaru. 

2. Ziemniaki pokrój na plasterki, bób obierz ze skórki, trzymaj w cieple, np. w misce położonej nad garnkiem z wrzącym wywarem. Paprykę oczyść, potnij w krążki. Kabanosy pokrój na plastry, podsmaż na suchej patelni, dodaj paprykę. Oprósz mieloną papryką, zdejmij patelnię z ognia. 

3. Do miseczek włóż po porcji bobu, ziemniaków oraz kabanosów z krążkami papryki. Posyp listkami szałwii, oprósz parmezanem, solą i pieprzem. Podlej gorącym wywarem z gotowania warzyw, skrop oliwą. Sałatkę możesz też podać na zimno, wtedy skrop ją sosem winegret.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas