Toskański rarytas
Wyśmienita sałatka na spotkanie w większym gronie.
Sposób przygotowania
1. Rukolę, szczypiorek i pomidory opłucz, osusz. Pomidory potnij w ósemki, szczypiorek posiekaj. Paprykę umyj, osusz, posmaruj oliwą. Piecz, aż na skórce pojawią się pęcherzyki. Wyjmij, a gdy ostygnie, usuń skórkę, potnij w paski. Mięso pokrój w plasterki.
2. Bułki potnij na kawałki grubości 2 cm, wrzuć na blachę, skrop oliwą, posyp nasionami kopru włoskiego, listkami oregano i rozmarynem, oprósz solą. Piecz w temp. ok. 180 st., aż grzanki zrobią się złociste. Grzanki, kapary i paprykę ułóż w salaterce, posyp ziołami toskańskimi i posiekanym czosnkiem. Przykryj rukolą, pomidora - mi i kurczakiem. Posyp szczypiorkiem, skrop oliwą.