Reklama

Reklama

Toskański rarytas

Wyśmienita sałatka na spotkanie w większym gronie.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 upieczone podwójne piersi z kurczaka (małe)
  • 2 garści rukoli
  • 4 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 2 bułki typu ciabatta
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła toskańskie
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • po 1-2 gałązki oregano i rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • ew. 1 łyżka kaparów

Sposób przygotowania

1. Rukolę, szczypiorek i pomidory opłucz, osusz. Pomidory potnij w ósemki, szczypiorek posiekaj. Paprykę umyj, osusz, posmaruj oliwą. Piecz, aż na skórce pojawią się pęcherzyki. Wyjmij, a gdy ostygnie, usuń skórkę, potnij w paski. Mięso pokrój w plasterki. 

2. Bułki potnij na kawałki grubości 2 cm, wrzuć na blachę, skrop oliwą, posyp nasionami kopru włoskiego, listkami oregano i rozmarynem, oprósz solą. Piecz w temp. ok. 180 st., aż grzanki zrobią się złociste. Grzanki, kapary i paprykę ułóż w salaterce, posyp ziołami toskańskimi i posiekanym czosnkiem. Przykryj rukolą, pomidora - mi i kurczakiem. Posyp szczypiorkiem, skrop oliwą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje