Toskańskie menu dla zakochanych
Margherita, bohaterka książki "Miłość jest jak toskański deser" gotuje przepyszne dania. Oto przepisy na kilka z nich, które możesz przygotować własnoręcznie.

Krokieciki z koziego sera z oliwkami
Składniki (dla 2 osób)- 400 g białych, mączystych ziemniaków - 100 ml mleka - 20 g masła - gałka muszkatołowa do smaku - sól - 200 g sera caprino - 20 g czarnych oliwek - tarta bułka według uznania - olej
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy są gotowe, obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Podgrzać mleko. Postawić ziemniaki na wolnym ogniu i powoli, cały czas mieszając, dodać mleko i masło. Kiedy purée zrobi się kremowe, posolić i doprawić gałką muszkatołową.
Dodać utarty ser, wydrylowane i posiekane oliwki. Z masy formować małe krokieciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na dużej ilości oleju.
Kieszonki ze schabu
Składniki (dla 8 osób)- 8 kotletów schabowych - 16 suszonych śliwek - 4 plastry bekonu - 4 fenkuły - pietruszka - mąka według uznania - 60 g masła - 1 kieliszek białego wina - sól według uznania
Przygotowanie
Kotlety schabowe ponacinać poziomo. Do miski włożyć pietruszkę, śliwki bez pestek i bekon. Posiekać wszystko razem i otrzymanym nadzieniem napełnić kieszonki utworzone w schabie.
Na płaski talerz nasypać trochę mąki, dodać szczyptę soli i panierować kieszonki. Na patelni roztopić masło i ułożyć kieszonki tak, by zrumieniły się równomiernie.
Dolać wino, poczekać, aż odparuje, następnie dorzucić fenkuły pokrojone na małe ząbki, posolić i dusić pod pokrywką przez kwadrans, aż mięso i fenkuły dobrze się dogotują.
Mus czekoladowy z ostrą papryczką
Składniki (dla 4 osób)- 50 ml kawy - 100 g ciemnej czekolady - 1 szczypta mielonej ostrej papryki - 2 jajka - 1 kosteczka masła - 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Rozkawałkowaną czekoladę roztopić na łaźni wodnej, dodać kawę i dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Kiedy masa będzie jednorodna, zdjąć z ognia, dodać masło, a potem żółtka 2 jajek i znów wymieszać. Na sam koniec dodać paprykę.
Kiedy masa porządnie ostygnie, ubić pianę z białek z cukrem pudrem. Dodać pianę do kremu czekoladowego, mieszając delikatnym ruchem od góry do dna. Nałożyć mus do małych pucharków i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Najlepiej podawać z bitą śmietaną.
Pocałunki damy
Składniki (dla 4 osób):- 100 g mąki tortowej - 100 g orzechów laskowych - 100 g cukru - 100 g masła - niepryskana skórka pomarańczowa - ciemna czekolada według uznania - cukier waniliowy według uznania
Przygotowanie

Orzechy podpiec na patelni. Kiedy ostygną, zemleć z cukrem na proszek. Dodać mąkę, masło i utartą skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto. Formować z niego małe kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, lekko dociskając, tak by przybrały kształt półkuli. Odstawić na pół godziny do lodówki, potem piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez około dwadzieścia minut do pół godziny. Ciasteczka zdejmować z blachy, dopiero kiedy wystygną, by nie popękały. Rozpuścić czekoladę w łaźni wodnej i zanurzać w niej płaską część ciasteczek. Składać po dwa, uważając, by płaskie powierzchnie dobrze się skleiły. Posypać cukrem pudrem.
Przepisy pochodzą z książki "Miłość jest jak toskański deser" - czytaj więcej >>