Toskańskie menu dla zakochanych

Margherita, bohaterka książki "Miłość jest jak toskański deser" gotuje przepyszne dania. Oto przepisy na kilka z nich, które możesz przygotować własnoręcznie.

Przyrządź menu rodem z Toskanii
Przyrządź menu rodem z Toskanii123RF/PICSEL

Krokieciki z koziego sera z oliwkami

Składniki (dla 2 osób)
- 400 g białych, mączystych ziemniaków
- 100 ml mleka
- 20 g masła
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól
- 200 g sera caprino
- 20 g czarnych oliwek
- tarta bułka według uznania
- olej

Przygotowanie

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy są gotowe, obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Podgrzać mleko. Postawić ziemniaki na wolnym ogniu i powoli, cały czas mieszając, dodać mleko i masło. Kiedy purée zrobi się kremowe, posolić i doprawić gałką muszkatołową.

Dodać utarty ser, wydrylowane i posiekane oliwki. Z masy formować małe krokieciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na dużej ilości oleju.

Kieszonki ze schabu

Składniki (dla 8 osób)
- 8 kotletów schabowych
- 16 suszonych śliwek
- 4 plastry bekonu
- 4 fenkuły
- pietruszka
- mąka według uznania
- 60 g masła
- 1 kieliszek białego wina
- sól według uznania

Przygotowanie

Kotlety schabowe ponacinać poziomo. Do miski włożyć pietruszkę, śliwki bez pestek i bekon. Posiekać wszystko razem i otrzymanym nadzieniem napełnić kieszonki utworzone w schabie.

Na płaski talerz nasypać trochę mąki, dodać szczyptę soli i panierować kieszonki. Na patelni roztopić masło i ułożyć kieszonki tak, by zrumieniły się równomiernie.

Dolać wino, poczekać, aż odparuje, następnie dorzucić fenkuły pokrojone na małe ząbki, posolić i dusić pod pokrywką przez kwadrans, aż mięso i fenkuły dobrze się dogotują.

Mus czekoladowy z ostrą papryczką

Składniki (dla 4 osób)
- 50 ml kawy
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 szczypta mielonej ostrej papryki
- 2 jajka
- 1 kosteczka masła
- 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Rozkawałkowaną czekoladę roztopić na łaźni wodnej, dodać kawę i dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Kiedy masa będzie jednorodna, zdjąć z ognia, dodać masło, a potem żółtka 2 jajek i znów wymieszać. Na sam koniec dodać paprykę.

Kiedy masa porządnie ostygnie, ubić pianę z białek z cukrem pudrem. Dodać pianę do kremu czekoladowego, mieszając delikatnym ruchem od góry do dna. Nałożyć mus do małych pucharków i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Najlepiej podawać z bitą śmietaną.

Pocałunki damy

Składniki (dla 4 osób):
- 100 g mąki tortowej
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 100 g masła
- niepryskana skórka pomarańczowa
- ciemna czekolada według uznania
- cukier waniliowy według uznania

Przygotowanie

Miłość jest jak toskański deser
Miłość jest jak toskański desermateriały prasowe

Orzechy podpiec na patelni. Kiedy ostygną, zemleć z cukrem na proszek. Dodać mąkę, masło i utartą skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto. Formować z niego małe kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, lekko dociskając, tak by przybrały kształt półkuli. Odstawić na pół godziny do lodówki, potem piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez około dwadzieścia minut do pół godziny. Ciasteczka zdejmować z blachy, dopiero kiedy wystygną, by nie popękały. Rozpuścić czekoladę w łaźni wodnej i zanurzać w niej płaską część ciasteczek. Składać po dwa, uważając, by płaskie powierzchnie dobrze się skleiły. Posypać cukrem pudrem.

Przepisy pochodzą z książki "Miłość jest jak toskański deser" - czytaj więcej >>

INTERIA.PL/Informacja prasowa
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas