Tosty francuskie a la Cordon bleu

Doskonały pomysł na prostą i smaczna kolacje na ciepło.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL


Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy

  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki octu winnego białego
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 kromki pieczywa (po ok 4 cm grubości) z prostokątnej formy
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • Przygotowanie:

    Cebule pokroić w cienkie krążki, ogórka w kostkę. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać olej. Dodać pokrojone warzywa.

    Kromki rozciąć na cieńsze  (ale, nie rozcinać do końca, tak, aby się nie rozpadły). Złożyć, umieszczając wewnątrz plaster sera i szynki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Tosty delikatnie obtoczyć w jajku i smażyć na sklarowanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Przeciąć po przekątnej i podawać z sałatką.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas