Tosty francuskie a la Cordon bleu
Doskonały pomysł na prostą i smaczna kolacje na ciepło.

Składniki:
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki octu winnego białego
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- 4 kromki pieczywa (po ok 4 cm grubości) z prostokątnej formy
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 2 łyżki sklarowanego masła
Przygotowanie:
Cebule pokroić w cienkie krążki, ogórka w kostkę. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać olej. Dodać pokrojone warzywa.
Kromki rozciąć na cieńsze (ale, nie rozcinać do końca, tak, aby się nie rozpadły). Złożyć, umieszczając wewnątrz plaster sera i szynki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Tosty delikatnie obtoczyć w jajku i smażyć na sklarowanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Przeciąć po przekątnej i podawać z sałatką.