Tosty na wypasie
Przepis z książki „Ugotuj mi tato”.

Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 1 łyżka masła
- 4 plastry ulubionego sera żółtego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 4 jajka
- majonez do posmarowania
- pierś z indyka
- sól do smaku
- słodka wędzona papryka
- 1/3 pęczka szczypiorku
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pierś z indyka pokrój w cienkie plasterki, dopraw solą i papryką. Polej kawałki odrobiną oliwy i wymieszaj. Grilluj na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Chleb tostowy z tej strony, która będzie przywierać do tostera, posmaruj masłem.
Na toście ułóż ser, cebulę pokrojoną w cienkie plastry, grillowanego indyka. Zamknij go drugą kromką i włóż do tostera.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i posadź jajka.
Gotowy tost posmaruj majonezem i połóż na wierzchu jajko sadzone. Posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.
