Tradycyjna pascha wielkanocna. Sprawdzony przepis Magdy Gessler
Pascha wielkanocna to jeden z symboli świąt wielkanocnych. Słodka potrawa powstaje z połączenia twarogu, mleka, śmietany, masła, jajek, wanilii i bakalii. Jak przygotować tradycyjną paschę? Z pomocą przychodzi Magda Gessler i jej sprawdzony przepis na ten smaczny deser.
Spis treści:
Co oznacza pascha dla chrześcijan? Ta piękna i pyszna potrawa ma głęboką symbolikę. Pascha wielkanocna jest formowana na kształt stożka. Kształt ściętej piramidy ma symbolizować grób Chrystusa.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to tradycyjna wielkanocna potrawa przygotowywana z twarogu, mleka, śmietany, masła, cukru, wanilii i bakalii. Ostatnie z dwóch składników mają symbolizować dobrobyt i bogactwo.
Pascha jest zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki dekorowanej rodzynkami i pomarańczową skórką. Obok mazurków, babek cytrynowych czy serników, jest jednym z kulinarnych symboli świąt wielkanocnych. Chociaż nieco zapomnianym.
Potrawa przywędrowała do Polski ze wschodu. Dawniej regularnie gościła na wielkanocnym stole i była jednym z ulubionych świątecznych przysmaków Polaków. Popularnością cieszyła się zwłaszcza wśród mieszkańców Kresów Wschodnich.
Zobacz również: Robisz wielkanocne zakupy? Uważaj na te składniki?
Pascha wielkanocna - jak ją zrobić?
Pascha jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Swoim smakiem przypomina sernik, jest podawana na zimno. Ważnym elementem są tutaj bakalie i ser twarogowy.
Jakie bakalie dodać do paschy? Wielkanocny deser powinien zawierać dużo rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej i suszonych moreli. Warto pamiętać również o świeżej wanilii.
Jaki twaróg na paschę?
W sklepach znajdziemy twaróg o różnej zawartości tłuszczu. Aby pascha nie zawiodła swoim smakiem, warto postawić na ten jak najlepszej jakości. Chodzi o zbity, niekwaśny twaróg w kostce. Powinien być gładki w przekroju, a obecność grudek czy serwatki mogą świadczyć o nieprawidłowym procesie produkcji.
Unikajmy sera w wiaderkach, który jest zazwyczaj mieszanką sernikową z dodatkiem śmietany, masła czy innych składników. Pamiętajmy, że jeśli ser będzie zbyt rzadki, to pascha się rozpłynie. Dlatego postawmy na tradycyjny twaróg w kostce.
Przepis na paschę wielkanocną wg Magdy Gessler
Chociaż pascha jest nieco zapomnianym elementem wielkanocnego stołu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócić do tej jakże pysznej tradycji.
Warto przygotować ją w odsłonie proponowanej przez Magdę Gessler. Ten przepis zawsze się sprawdzi!
Pascha wielkanocna wg Magdy Gessler
Składniki
- 1 kg tłustego twarogu
- 250 g masła
- 1,5 szklanki śmietany 22 proc.
- 4 laski wanilii
- 200 g cukru pudru
- 8 żółtek
- 1 cytryna
- 75 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g orzechów włoskich
- koniak do namoczenia rodzynek
Sposób przygotowania
- Zmiel twaróg trzy razy w maszynce do mięsa, a następnie wymieszaj go ze śmietaną, aby powstała jednolita masa. Rodzynki namocz w koniaku (powinien je przykryć) i posiekaj orzechy.
- Miękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem i wyskrobanymi z laski ziarenkami wanilii. Do masy dodawaj po jednym żółtku, w tym samym czasie ucieraj całość. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do masy.
- Następnie wymieszaj masę twarogową z masą jajeczno-maślaną. Dodaj odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i orzechy.
- Na koniec przełóż masę na sito wyłożone gazą, obciąż z wierzchu, by odsączyć paschę i wstaw do lodówki. Deser powinien spędzić w niej całą noc.
- Następnego dnia przełóż deser na talerz i udekoruj.
***
Zobacz również:
Wielkanoc 2022. Jak uratować żurek, gdy jest zbyt kwaśny?
Jak zrobić majonez bez jajek i innych alergenów?
Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół