Tradycyjna pascha wielkanocna. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

Pascha jest zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki dekorowanej rodzynkami i pomarańczową skórką
Pascha jest zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki dekorowanej rodzynkami i pomarańczową skórką123RF/PICSEL

Tradycyjna pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna - jak ją zrobić?

Pascha jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Swoim smakiem przypomina sernik, jest podawana na zimno
Pascha jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Swoim smakiem przypomina sernik, jest podawana na zimno123RF/PICSEL

Jaki twaróg na paschę?

Przepis na paschę wielkanocną wg Magdy Gessler

Magda Gessler wie najlepiej, jak przygotować smaczną wielkanocną paschę
Magda Gessler wie najlepiej, jak przygotować smaczną wielkanocną paschęArtur Zawadzki/REPORTEREast News

Pascha wielkanocna wg Magdy Gessler

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki śmietany 22 proc.
  • 4 laski wanilii
  • 200 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 cytryna
  • 75 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • koniak do namoczenia rodzynek
  1. Zmiel twaróg trzy razy w maszynce do mięsa, a następnie wymieszaj go ze śmietaną, aby powstała jednolita masa. Rodzynki namocz w koniaku (powinien je przykryć) i posiekaj orzechy.
  2. Miękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem i wyskrobanymi z laski ziarenkami wanilii. Do masy dodawaj po jednym żółtku, w tym samym czasie ucieraj całość. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do masy.
  3. Następnie wymieszaj masę twarogową z masą jajeczno-maślaną. Dodaj odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i orzechy.
  4. Na koniec przełóż masę na sito wyłożone gazą, obciąż z wierzchu, by odsączyć paschę i wstaw do lodówki. Deser powinien spędzić w niej całą noc.
  5. Następnego dnia przełóż deser na talerz i udekoruj. 
Święta wielkanocne na świecie. Fajerwerki i maski upiorówINTERIA.TVInteria.tv