Tradycyjne ciasta z Polski
Co region to...inny smak!
Z podlasia
Kruchy placek z jeżynami
Z delikatną kruszonką
Składniki:
●300 g mąki krupczatki
●200 g masła
●100 g cukru pudru
●3 żółtka; kruszonka:
●100 g mąki krupczatki
●50 g masła
●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin
●bułka tarta
Przygotowanie:
1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź.
2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników).
3. Zapiekaj jeszcze ok. 30 min w temp. 180ºC.
Z Mazur
Ciasto z wiśniami
Dobre dla lubiących mniej słodkie wypieki
Składniki
●2,5 szkl. mąki
●250 g masła (zimnego)
●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje)
●3 łyżki cukru pudru
●5 żółtek; na piankę:
●5 białek
●szkl. drobnego cukru
●15 g cukru wanil.
●2 op. budyniu wanil. lub śmietan., bez cukru (2 x 40 g)
●1/2 szkl. oleju; oraz: ok. 500 g wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj, szybko zagnieć z resztą składników. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki wody. Podziel na 2 części (2/3 i 1/3), każdą zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na ok. godz. Blachę 24x34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta, przyklep. Podpiecz na złoto w 180ºC przez ok. 20 min. Ostudź.
2. Ubij białka na sztywno, stopniowo wsypuj oba cukry, cały czas ubijając. Powoli wsyp też proszek budyniowy, miksując. Strużką wlewaj olej, miksując. Pianę wyłóż na ciasto. Wyrównaj i ułóż na niej owoce. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 190ºC 30-40 min.
Z Małopolski
Szarlotka z pianką
Znakomita na ciepło, np. z lodami
Składniki:
●2,5 szkl. mąki
●pół szkl. cukru
●kostka zimnego masła
●4 żółtka
●łyżeczka proszku do pieczenia (do spodu tej szarlotki się go dodaje)
●2 łyżki kwaśnej śmietany; pianka:
●4 białka
●szkl. cukru oraz:
●4-5 dużych, soczystych, lekko kwaśnych jabłek
●cynamon
●cukier
Składniki:
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj, wyłóż natłuszczoną masłem blaszkę (również brzegi), ponakłuwaj widelcem. Podpiecz na złoto.
2. Następnie na ciasto wyłóż obrane, starte na grubej tarce jabłka, posyp je cukrem i cynamonem. Z białek i cukru ubij pianę, wyłóż ją na jabłka. Piecz w 180ºC 60 min.
Z Nowosądecczyzny
Czereśnie
Z dekoracyjną kratką na wierzchu
Składniki:
●400 g mąki
●200 g masła
●6 łyżek zimnej wody
●jajko
●szczypta soli i proszku do piecz. (wyjątkowo się go tu dodaje); nadzienie:
●450-500 g owoców (wydrylowane czereśnie)
●płaska łyżka mąki ziemn.
●3-4 łyżki cukru
●jajko lub mleko do smarowania i cukier do posypania
Przygotowanie:
1. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki na godzinę. Do czereśni dodaj mąkę ziemn., cukier, wymieszaj. 3/4 ciasta rozwałkuj na 4-5 mm. Rozłóż w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj. Na cieście rozłóż owoce.
2. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij paski (szer. 1/2 cm), ułóż na cieście kratkę. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posyp cukrem. Piecz w 180ºC ok. 40 min.
Z południowego Mazowsza
Kruche babeczki z owocami leśnymi i porzeczkami
Z puszystym, lekkim kremem serkowo-śmietanowym o aromacie wanilii
Składniki:
●300 g przesianej mąki
●200 g zimnego masła
●100 g cukru pudru
●2 żółtka
●jajko
●szczypta soli; na wierzch: ok. 150-200 g owoców, np. wybranych leśnych i porzeczek; masa:
●250 g twarożku naturalnego (może być taki, jak na sernik)
●200 g gęstej śmietany 36 proc.
●2-3 łyżki cukru pudru
●pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Zawiń w folię, włóż do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując lekko mąką, wytnij kółka i wyłóż nimi foremki. Ciasto obciąż (np. grochem, kulkami do pieczenia).
2. Piecz w 200ºC 15-20 min, usuń obciążenie i dopiecz na złoto. Schłodź.
3. Składniki masy zmiksuj. Napełnij babeczki, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce.
Z Warmii
Ciemne z budyniem
Łączy smak czekolady i owoców
Składniki:
●300 g mąki
●2 łyżki kakao
●100 g cukru
●1/2 kostki masła
●jajko i żółtko
●1,5 łyżki zimnej wody
●szczypta soli; na wierzch:
●op. budyniu śmietankowego lub czekoladowego
●1,5 szklanki mleka; ok. 2 szkl. drobnych owoców, np. porzeczek, małych wiśni itp. Sok lub syrop do polania (np. malinowy, wiśniowy)
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i szybko zagnieć. Ciasto włóż na pół godz. do lodówki. Następnie rozwałkuj i włóż do formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 30 min w 200ºC, ostudź.
2. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, lekko przestudź. Wyłóż na ciasto, na wierzch połóż owoce, polej syropem.
Z Wielkopolski
Placek z morelami
Doskonały do popołudniowej kawy
Składniki:
●160 g mąki
●30 g cukru
●120 g zimnego masła
●2 łyżki zimnej wody
●szczypta soli; na wierzch - krem:
●200 g serka waniliowego
●2 łyżki jogurtu greckiego
●2 łyżki budyniu waniliowego (proszku bez cukru)
●2 małe jajka
●30 g cukru; oraz:
●400 g moreli
●wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj, podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy (możesz ją lekko natłuścić masłem). Spód nakłuj widelcem. Piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Przestudź.
2. Zmiksuj składniki kremu. Przelej na ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, pokrojone morele, posyp wiórkami. Ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temp. do 170°C i piecz 35-40 minut.