Tradycyjne faworki: Przepis
Tłusty czwartek tuż, tuż. Oznacza to, że trzeba pomyśleć o przygotowaniu pączków, oponek i chrustu. Ten ostatni przysmak znany jest od dawien dawna w polskiej kuchni, choć pochodzi z Niemiec. Legenda głosi, że faworki powstały przez zupełny przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki, które ukształtowało się w warkocz. Po doprawieniu cukrem okazało się, że to bardzo pyszne ciastko! Od tego momentu zajadamy się faworkami w tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są te tradycyjne. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko je przygotować. Zrobią furorę w tłusty czwartek.
Co będzie potrzebne?
Składniki do przygotowania faworków można dostać w każdym sklepie. Jest ich zaledwie kilka:
- 200 gramów mąki;
- trzy żółtka;
- cztery łyżki kwaśnej śmietanki;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżka spirytusu;
- olej do smażenia;
- około 100 gramów cukru pudru;
- syrop waniliowy (kilka kropel);
- szczypta soli.
Warto wiedzieć
Faworki można smażyć również na smalcu, choć będą wtedy o wiele tłustsze.
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj mąkę ze śmietaną, a następnie zrób na środku zgłębienie na żółtka.
2. Dodaj żółtka, odrobinę soli, proszek do pieczenia, spirytus oraz syrop waniliowy i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno mieć ono konsystencję zbliżoną do ciasta na kluski - ma się delikatnie ciągnąć.
3. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na cienko.
4. Teraz czas na paseczki. Pokrój ciasto na paski o szerokości około trzech centymetrów, a każdy pasek na mniejsze, kilkucentymetrowe paski.
5. W każdym paseczku zrób nacięcie i przewlecz jego koniec przez dziurkę.
6. Faworki smaż na tłuszczu z jednej i drugiej strony do zarumienienia.
7. Usmażony chrust odsącz na ręczniku papierowym.
Jak podawać faworki?
Gotowe faworki należy posypać cukrem pudrem. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Świetnie smakują z owocową konfiturą, a także z likierem pomarańczowym.