Tradycyjne faworki: Przepis

Tłusty czwartek tuż, tuż. Oznacza to, że trzeba pomyśleć o przygotowaniu pączków, oponek i chrustu. Ten ostatni przysmak znany jest od dawien dawna w polskiej kuchni, choć pochodzi z Niemiec. Legenda głosi, że faworki powstały przez zupełny przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki, które ukształtowało się w warkocz. Po doprawieniu cukrem okazało się, że to bardzo pyszne ciastko! Od tego momentu zajadamy się faworkami w tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są te tradycyjne. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko je przygotować. Zrobią furorę w tłusty czwartek.

article cover
©123RF/PICSEL

Co będzie potrzebne?

©123RF/PICSEL

Składniki do przygotowania faworków można dostać w każdym sklepie. Jest ich zaledwie kilka:

- 200 gramów mąki;

- trzy żółtka;

- cztery łyżki kwaśnej śmietanki;

- łyżeczka proszku do pieczenia;

- łyżka spirytusu;

- olej do smażenia;

- około 100 gramów cukru pudru;

- syrop waniliowy (kilka kropel);

- szczypta soli.

Warto wiedzieć

Faworki można smażyć również na smalcu, choć będą wtedy o wiele tłustsze.

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. W dużej misce wymieszaj mąkę ze śmietaną, a następnie zrób na środku zgłębienie na żółtka.

2. Dodaj żółtka, odrobinę soli, proszek do pieczenia, spirytus oraz syrop waniliowy i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno mieć ono konsystencję zbliżoną do ciasta na kluski - ma się delikatnie ciągnąć.

3. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na cienko.

4. Teraz czas na paseczki. Pokrój ciasto na paski o szerokości około trzech centymetrów, a każdy pasek na mniejsze, kilkucentymetrowe paski.

5. W każdym paseczku zrób nacięcie i przewlecz jego koniec przez dziurkę.

6. Faworki smaż na tłuszczu z jednej i drugiej strony do zarumienienia.

7. Usmażony chrust odsącz na ręczniku papierowym.

Jak podawać faworki?

©123RF/PICSEL

Gotowe faworki należy posypać cukrem pudrem. Są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Świetnie smakują z owocową konfiturą, a także z likierem pomarańczowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas