Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami
Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!
Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci.
Wątróbka drobiowa z Mazowsza
Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek; sok z cytryny; woreczek ryżu; surówka z białej kapusty; olej;
Wątróbkę drobiową starannie opłucz, następnie obierz z błon. Większe kawałki przekrój na połówki. Tak przygotowaną wątróbkę posyp pieprzem, mąką i zrumień ją na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Jabłka dokładnie umyj, starannie je osusz, po czym pokrój je na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie skrop jabłka sokiem wyciśniętym z cytryny i podsmaż lekko na tłuszczu. Oprósz solą, cukrem oraz majerankiem.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki wątróbki. Oprósz ją solą oraz majerankiem, po czym przykryj warstwą pokrojonych jabłek.
Danie zapiekaj przez około 10-15 minut w temperaturze 180st C.
W tym czasie ugotuj ryż. Wątróbkę z jabłkami podawaj z ryżem i surówką, udekoruj zieleniną.
Jak smażyć wątróbkę: Nigdy nie sól wątróbki przed usmażeniem, ponieważ stanie się gorzka i zbyt twarda. Możesz oprószyć ją innymi przyprawami i opanierować w mące, ale solą dopraw ją dopiero po usmażeniu. Aby nie była gorzka, możesz też przed smażeniem namoczyć ją w mleku.
Żeberka po kielecku
Składniki: 1/2 kg żeberek wieprzowych; łyżka mąki; olej; 1/2 kg słodkich jabłek; 1/2 szklanki śmietany; 2-3 łyżki rodzynek, najlepiej sułtańskich; sól, pieprz, majeranek; zioła do dekoracji;
Żeberka wieprzowe oczyść, a następnie podziel je na porcje, po czym oprósz starannie mąką oraz przyprawami.
W sporym rondlu mocno rozgrzej tłuszcz, po czym zrumień na nim przygotowane żeberka.
Zrumienione lekko podlej wodą, a następnie przykryj i duś je na wolnym ogniu, aż dobrze zmiękną. Następnie wyjmij żeberka z sosu i przełóż je do innego naczynia.
Do sosu, z którego wyjęłaś żeberka, dodaj rodzynki, śmietanę wymieszaną z resztą mąki oraz cząstki wypestkowanych jabłek (nie obieraj ich). Zagotuj, podduś, a następnie dopraw. Mięso ponownie włóż do sosu. Podgrzej. Podawaj z kaszą jęczmienną i surówkami.
Składniki: 1 kg ligawy wołowej; 3 jabłka; 2 szklanki bulionu; 40 dag szalotki; kilka śliwek; olej oraz przyprawy: sol; pieprz, cukier; gałka muszkatołowa; cynamon; goździki;
Mięso opłucz, osusz. Grubo natrzyj je solą, pieprzem oraz cukrem, po czym oprósz je starannie mieloną gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem. Obciąż i odstaw na dobę do lodówki. W tym czasie dwa razy mięso obróć.
Następnego dnia lekko opłucz mięso i ułóż je w natłuszczonej brytfance, skrop olejem.
Tak przygotowaną wołowinę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz ją przez ok. 80 minut.
W trakcie pieczenia mięso podlewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem.
Na 25 min przed końcem pieczenia do brytfanki z pieczoną wołowiną dołóż obrane, pokrojone na połówki szalotki. Wymieszaj dokładnie z wytwarzającym się sosem.
Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki z mięsem dodaj cząstki przygotowanych jabłek oraz połówki wydrylowanych śliwek, po czym ponownie wymieszaj z wytwarzającym się sosem.
Gotową pieczeń wołową podaj obłożoną jabłkami oraz szalotkami i śliwkami. Możesz serwować ją np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Składniki: 75 dag cielęciny zadniej; 4 dojrzałe jabłka; 1/2 małej główki czerwonej kapusty; cebula; 3-4 łyżki masła; olej do smażenia; cytryna; 4 łyżki miodu; sól, pieprz, cukier;
Cielęcinę dokładnie oczyść, a następnie pokrój ją na porcje i lekko rozbij tłuczkiem (możesz przed rozbiciem owinąć mięso folią spożywczą - ochroni je ona przed przerwaniem).
Jabłka umyj, a następnie przekrój je na pół, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na cząstki i skrop sokiem z połowy cytryny.
Kapustę oczyść, a następnie poszatkuj. Cebulę obierz i dość drobno ją posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej poszatkowaną czerwoną kapustę, lekko podlej wodą, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
Tak przygotowaną kapustę duś ok. 15 minut, aby zmiękła. Miękką kapustę zakwaś resztą soku z cytryny.
Pokrojone jabłka usmaż na rozgrzanym miodzie, a następnie połącz z kapustą.
Kotleciki cielęce usmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj je z jarzynką z czerwonej kapusty i jabłkami. Jako dodatek serwuj np. ziemniaki (pieczone lub z wody).
Kaszanka z pieczonym jabłkiem
składniki: 4 kawałki kaszanki, najlepiej dosyć pikantnej; 4 średniej wielkości czerwone jabłka; 4 łyżki żurawiny do mięs; 2 dość duże cebule; natka pietruszki do dekoracji;
Jabłka dokładnie umyj i osusz. Następnie ostrożnie odetnij ich wierzchy, po czym wydrąż środki wraz z gniazdami nasiennymi. W powstałe otwory nałóż po łyżce żurawiny.
Tak przygotowane jabłka wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st C piekarnika, a następnie piecz je przez 20-25 minut (aż staną się miękkie).
W czasie, gdy jabłka się pieką, usmaż na chrupko pokrojone na plastry kawałki kaszanki.
Na oddzielnej patelni usmaż na złoty kolor cebule pokrojone w krążki.
Kaszankę podawaj obłożoną usmażoną cebulą wraz z gorącymi, upieczonymi jabłkami z żurawiną. Danie serwuj udekorowane natką pietruszki.
Kacze udka pieczone po gorzowsku
Składniki: 4 kacze udka; 4 jabłka; cytryna; 1/2 szkl. bulionu; kieliszek calvadosu; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła; majeranek, tymianek, cukier, sol, pieprz;
Udka natrzyj marynatą z soku z 1/2 cytryny oraz przypraw i czosnku. Odstaw przykryte do lodówki na 2 godziny.
Jabłka umyj, pokrój, skrop sokiem z cytryny i calvadosem. Udka obsmaż na 2 łyżkach masła. Przełóż do bryfanny.
Udka obłóż cząstkami jabłek. Podlej bulionem. Posyp wiórkami masła. Przykryj, piecz 50 min w temp. 180 st. C.