Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami
Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

Jakie jabłka wybrać ?
Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci.
Wątróbka drobiowa z Mazowsza
Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek; sok z cytryny; woreczek ryżu; surówka z białej kapusty; olej;
• Wątróbkę drobiową starannie opłucz, następnie obierz z błon. Większe kawałki przekrój na połówki. Tak przygotowaną wątróbkę posyp pieprzem, mąką i zrumień ją na silnie rozgrzanym tłuszczu.
• Jabłka dokładnie umyj, starannie je osusz, po czym pokrój je na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie skrop jabłka sokiem wyciśniętym z cytryny i podsmaż lekko na tłuszczu. Oprósz solą, cukrem oraz majerankiem.
• W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki wątróbki. Oprósz ją solą oraz majerankiem, po czym przykryj warstwą pokrojonych jabłek.
• Danie zapiekaj przez około 10-15 minut w temperaturze 180st C.
• W tym czasie ugotuj ryż. Wątróbkę z jabłkami podawaj z ryżem i surówką, udekoruj zieleniną.
Jak smażyć wątróbkę: Nigdy nie sól wątróbki przed usmażeniem, ponieważ stanie się gorzka i zbyt twarda. Możesz oprószyć ją innymi przyprawami i opanierować w mące, ale solą dopraw ją dopiero po usmażeniu. Aby nie była gorzka, możesz też przed smażeniem namoczyć ją w mleku.
Żeberka po kielecku
Składniki: 1/2 kg żeberek wieprzowych; łyżka mąki; olej; 1/2 kg słodkich jabłek; 1/2 szklanki śmietany; 2-3 łyżki rodzynek, najlepiej sułtańskich; sól, pieprz, majeranek; zioła do dekoracji;
• Żeberka wieprzowe oczyść, a następnie podziel je na porcje, po czym oprósz starannie mąką oraz przyprawami.
• W sporym rondlu mocno rozgrzej tłuszcz, po czym zrumień na nim przygotowane żeberka.
Zrumienione lekko podlej wodą, a następnie przykryj i duś je na wolnym ogniu, aż dobrze zmiękną. Następnie wyjmij żeberka z sosu i przełóż je do innego naczynia.
• Do sosu, z którego wyjęłaś żeberka, dodaj rodzynki, śmietanę wymieszaną z resztą mąki oraz cząstki wypestkowanych jabłek (nie obieraj ich). Zagotuj, podduś, a następnie dopraw. Mięso ponownie włóż do sosu. Podgrzej. Podawaj z kaszą jęczmienną i surówkami.

Pieczeń wołowa po kaszubsku
Składniki: 1 kg ligawy wołowej; 3 jabłka; 2 szklanki bulionu; 40 dag szalotki; kilka śliwek; olej oraz przyprawy: sol; pieprz, cukier; gałka muszkatołowa; cynamon; goździki;
• Mięso opłucz, osusz. Grubo natrzyj je solą, pieprzem oraz cukrem, po czym oprósz je starannie mieloną gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem. Obciąż i odstaw na dobę do lodówki. W tym czasie dwa razy mięso obróć.
• Następnego dnia lekko opłucz mięso i ułóż je w natłuszczonej brytfance, skrop olejem.
• Tak przygotowaną wołowinę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz ją przez ok. 80 minut.
• W trakcie pieczenia mięso podlewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem.
• Na 25 min przed końcem pieczenia do brytfanki z pieczoną wołowiną dołóż obrane, pokrojone na połówki szalotki. Wymieszaj dokładnie z wytwarzającym się sosem.
• Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
• Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki z mięsem dodaj cząstki przygotowanych jabłek oraz połówki wydrylowanych śliwek, po czym ponownie wymieszaj z wytwarzającym się sosem.
• Gotową pieczeń wołową podaj obłożoną jabłkami oraz szalotkami i śliwkami. Możesz serwować ją np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi.

Siemianowickie kotlety cielęce
Składniki: 75 dag cielęciny zadniej; 4 dojrzałe jabłka; 1/2 małej główki czerwonej kapusty; cebula; 3-4 łyżki masła; olej do smażenia; cytryna; 4 łyżki miodu; sól, pieprz, cukier;
• Cielęcinę dokładnie oczyść, a następnie pokrój ją na porcje i lekko rozbij tłuczkiem (możesz przed rozbiciem owinąć mięso folią spożywczą - ochroni je ona przed przerwaniem).
• Jabłka umyj, a następnie przekrój je na pół, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na cząstki i skrop sokiem z połowy cytryny.
• Kapustę oczyść, a następnie poszatkuj. Cebulę obierz i dość drobno ją posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, po czym dodaj do niej poszatkowaną czerwoną kapustę, lekko podlej wodą, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
• Tak przygotowaną kapustę duś ok. 15 minut, aby zmiękła. Miękką kapustę zakwaś resztą soku z cytryny.
• Pokrojone jabłka usmaż na rozgrzanym miodzie, a następnie połącz z kapustą.
• Kotleciki cielęce usmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj je z jarzynką z czerwonej kapusty i jabłkami. Jako dodatek serwuj np. ziemniaki (pieczone lub z wody).
Kaszanka z pieczonym jabłkiem
składniki: 4 kawałki kaszanki, najlepiej dosyć pikantnej; 4 średniej wielkości czerwone jabłka; 4 łyżki żurawiny do mięs; 2 dość duże cebule; natka pietruszki do dekoracji;
• Jabłka dokładnie umyj i osusz. Następnie ostrożnie odetnij ich wierzchy, po czym wydrąż środki wraz z gniazdami nasiennymi. W powstałe otwory nałóż po łyżce żurawiny.
• Tak przygotowane jabłka wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st C piekarnika, a następnie piecz je przez 20-25 minut (aż staną się miękkie).
• W czasie, gdy jabłka się pieką, usmaż na chrupko pokrojone na plastry kawałki kaszanki.
• Na oddzielnej patelni usmaż na złoty kolor cebule pokrojone w krążki.
• Kaszankę podawaj obłożoną usmażoną cebulą wraz z gorącymi, upieczonymi jabłkami z żurawiną. Danie serwuj udekorowane natką pietruszki.
Kacze udka pieczone po gorzowsku
Składniki: 4 kacze udka; 4 jabłka; cytryna; 1/2 szkl. bulionu; kieliszek calvadosu; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki masła; majeranek, tymianek, cukier, sol, pieprz;
• Udka natrzyj marynatą z soku z 1/2 cytryny oraz przypraw i czosnku. Odstaw przykryte do lodówki na 2 godziny.
• Jabłka umyj, pokrój, skrop sokiem z cytryny i calvadosem. Udka obsmaż na 2 łyżkach masła. Przełóż do bryfanny.
• Udka obłóż cząstkami jabłek. Podlej bulionem. Posyp wiórkami masła. Przykryj, piecz 50 min w temp. 180 st. C.