Tradycyjny kapuśniak
Nasz organizm wciąż potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Kapuśniak może być rozwiązaniem.

Składniki
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- pasternak
- pęczek włoszczyzny
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- cebula
- liść laurowy
- 1/2 kg żeberek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
Przygotowanie
Włoszczyznę i pasternak oczyść i pokrój w drobną kostkę. Wlej 3 szklanki wody i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut.Wrzuć pokrojone i umyte żeberka. Gotuj, aż będą miękkie.W głębokim rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.Przed podaniem zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.