Tradycyjny sernik

Puszysty i delikatny. Zawsze się udaje!

Sernik
Sernik 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas ubijać.

Zmniejszyć obroty do średnich, dodać ser i połączyć. Następnie dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Na koniec wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Przygotować tortownicę, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 55 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Zarumieniony wierzch sernika posypać cukrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas