Tradycyjny żurek

Żurek tradycyjny polecamy dzieciom po 3. roku życia.

Jest pyszny!
Jest pyszny! 123RF/PICSEL

Składniki

  • żurek w butelce,
  • 1/2 pęczka włoszczyzny,
  • 2 ziemniaki,
  • 80 g białej kiełbasy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajo przepiórcze,
  • majeranek,
  • natka pietruszki.

1. Włoszczyznę umyj pod bieżącą wodą, obierz i ponownie opłucz. Włóż warzywa do 1 l lekko osolonej wody i gotuj z białą kiełbasą.

2. Do wywaru dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.

3. Ugotowaną kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

4. Do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj je, aż staną się miękkie.

5. Następnie dodaj 1/4 porcji żurku oraz kiełbasę i ponownie zagotuj.

6. Zupę zabiel jogurtem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas