Trifle z ajerkoniakiem i czekoladą
Wyjątkowy deser.
Składniki na 4 porcje:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml zimnego mleka
- 125 ml likieru jajecznego
- Opakowanie musu waniliowego w proszku
- 75 g biszkoptów
- 75 g zimnej śmietany kremówki
draże do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekać. Mleko, 50 ml likieru i mus ubijać za pomocą robota kuchennego, najpierw na najniższych obrotach, a następnie przez 3 minuty na najwyższych. Dodać kawałki czekolady. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, połowę z nich umieścić w pucharkach i polać 50 ml likieru. Nałożyć połowę kremu i kolejną porcję biszkoptów, a na to pozostały krem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubić i nakładać na wierzch, polać resztą likieru, dekorować drażami.