Triki, które ułatwią ci życie

Chcesz wiedzieć jak szybko obrać kiwi? Nie wiesz jak sprawić, żeby sałata dłużej zachowała świeżość, czy jak usunąć nadmiar tłuszczu z foremek? Mamy rozwiązania tych i innych problemów, a także triki, które ułatwią ci zwykłe czynności. Jeśli chcesz je wszystkie poznać, przejdź do dalszej części artykułu.

triki w kuchni
triki w kuchni© Photogenica

Jak usunąć nadmiar oleju z foremek?

świeża sałata
© Photogenica

W trakcie robienia muffinek czy innych wypieków wlałeś zbyt dużo oleju do foremek? Nie musisz ich myć i przygotowywać od nowa. Wystarczy, że wsypiesz odrobinę ryżu, który wchłonie tłuszcz. Po chwili wysyp ryż i gotowe. Foremki nadają się do pieczenia.

Jak zapewnić dłuższą świeżość sałacie?

Sałata to delikatne warzywo, które łatwo więdnie i traci świeżość i chrupkość. Wystarczy jednak prosty trik, aby znacznie wydłużyć jej świeżość. Wystarczy w pojemniku z sałatą umieścić papierowy ręcznik, który będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Dzięki temu sałata nie zwiędnie, ani nie zacznie się psuć.

Jak szybko zrobić mrożoną kawę?

kiwi obieranie
© Photogenica

Kawa mrożona jest ulubionym napojem wielu ludzi, jednak aby ją przygotować potrzebujesz sporo czasu. Najpierw trzeba przygotować kawę, Później schłodzić ją i dopiero wtedy możesz przygotować napój. A co jeżeli z łatwością możesz skrócić ten czas? Wystarczy przygotować mocną kawę, wlać ją do foremek na lód i zamrozić. Kiedy będziesz mieć ochotę na mrożoną kawę, wystarczy do szklanki wlać zimne mleko i dodać kilka kostek zamrożonej kawy.

Jak obrać kiwi?

Kiwi to bardzo zdrowy owoc. Zawiera dużą dawkę witaminy C, a więc szczególnie zimą powinniśmy wprowadzić go do swojej diety, aby zapewnić sobie zdrowie i prawidłową pracę układu odpornościowego. Jak szybko obrać ten zdrowy owoc? Odkrój obie końcówki i weź dużą łyżkę. Wsuń ją pod skórkę i obróć dokładnie dookoła, a cała skórka odejdzie od miąższu.

Jak zmiękczyć masło?

naleśniki ciasto
© Photogenica

Masło swoją konsystencję uzależnia od temperatury otoczenia. Jeżeli trzymasz je cały czas w lodówce, z pewnością trudno będzie ci rozsmarować je na kromce. Aby ułatwić sobie to zadanie, weź szklankę, napełnij ją wrzątkiem i pozostaw na chwilę, aby szkła rozgrzało się. Następnie wylej wodę a gorącą szklanką przykryj masło. Po chwili wysoka temperatura zmiękczy masło i z łatwością rozsmarujesz je na pieczywie.

Jak ułatwić sobie robienie naleśników?

Jeżeli ty i twoja rodzina lubicie naleśniki, ale odmierzenie odpowiedniej ilości ciasta jest dla ciebie prawdziwą zagadką, weź zwykłą butelkę z dozownikiem, wlej do niej gotowe ciasto i z łatwością możesz kontrolować ilość wylewanego  ciasta. Dzięki butelce możesz także tworzyć naleśniki o różnych kształtach. Teraz smażenie naleśników może stać się zabawą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas