Triki kuchennie, które powinien znać każdy

Większość ludzi gotowanie traktuje jako dobrą zabawę i pasję. Mimo to, szukamy sztuczek i trików, które ułatwią nam to zadanie. Jeżeli chcesz poznać kilka takich sztuczek, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu. Tym z kolei, którzy w kuchni nie potrafią się odnaleźć proponujemy je jeszcze goręcej. Może przekonasz się, że sztuka gotowania wcale nie jest taka trudna?

triki kuchenne
triki kuchenne© Photogenica

Jak sprawić, aby kostki lodu były idealnie przezroczyste?

kostki z lodu
© Photogenica

Chcesz uzyskać krystalicznie przejrzyste kostki lodu? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Mrożąc wodę bezpośrednio z kranu lód będzie miał mlecznobiały odcień. Jeżeli jednak do przygotowania lodu użyjesz wody, która wcześniej została przegotowana, a następnie wystudzona, lód będzie krystalicznie przejrzysty.

Jak wycisnąć więcej soku z cytryny?

Potrzebujesz sporej porcji soku z cytryny? Przed wyciskaniem, umyj dokładnie owoc, delikatnie dociskając go do blatu stołu roluj cytrynę przez chwilkę. Poczujesz, że owoc staje się miękki i dużo łatwiej będzie ci wycisnąć z niego sok. Uzyskasz go również więcej niż w przypadku zwykłego wyciskania.

Jak szybko schłodzić wino lub drinki bez użycia lodu?

obieranie imbiru
© Photogenica

Chcesz szybko schłodzić drinka lub wino, jednak lód rozcieńcza go i przez to traci smak? Użyj mrożonych owoców. działają dokładnie tak samo jak lód, jednak nie trzeba obawiać się o rozcieńczenie napoju. Możesz również użyć specjalnych kostek z kamienia, które umieszcza się w zamrażarce i gotowe wrzuca do drinka.

Jak szybko obrać imbir?

Obieranie imbiru przysparza trudności, ponieważ korzeń ma nieregularny kształt. Jeżeli nie chcesz wyrzucać z obierkami zbyt dużej ilości  miąższu, zrezygnuj z obierania go nożem. Imbir ma delikatną, miękką skórkę, dzięki czemu z łatwością usuniesz ją przy użyciu...łyżeczki. Wewnętrzną stroną łyżeczki przeciągaj po skórce. Pamiętaj jednak, aby obierać jedynie tyle imbiru, ile zużyjesz. Resztę przechowuj w skórce.

Jak grillować rybę, żeby nie przyklejała się do rusztu?

grilowana ryba
© Photogenica

Chcesz przygotować rybę na grillu?  To bardzo zdrowe i zdecydowanie pyszne rozwiązanie. Jednak mięso ryby jest bardzo delikatne i może rozsypywać się i przyklejać do rusztu. Jak temu zapobiec? Weź cytrynę, pokrój ją na cienkie plasterki i ułóż na ruszcie obok siebie. Teraz wystarczy położyć rybę na cytrynie i grillować. Cytryna oddzieli delikatną rybę od rusztu, a dodatkowo nasyci mięso aromatem i zapobiegnie jej przesuszeniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas