Truskawki nie tylko na deser
Można się nimi zajadać przez cały dzień, bo doskonale sprawdzą się także na śniadanie i na lunch.
Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Filety z kurczaka opłucz i osusz. Oliwę połącz z solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki, natrzyj kurczaka i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos: ocet i miód podgrzewaj w rondelku na małym ogniu, mieszając aż płyn lekko zgęstnieje. Odstaw. Pierś z kurczaka grilluj przez kilka minut z każdej strony. Odstaw pod przykryciem na chwilę i pokrój na plasterki. Na patelnię wsyp sól morską i mocno ją rozgrzej. Wrzuć migdały i praż aż skórka ściemnieje. Odstaw. Szpinak umyj i osusz. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paski. Rozłóż szpinak i paprykę na talerzach, posól, skrop oliwą. Wyłóż na warzywa pokrojone truskawki, pokruszony ser i plasterki kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym i posyp prażonymi migdałami.
Tosty francuskie i ricottą
Sposób przygotowania
Rozpuść masło na gorącej patelni. Roztrzep jajko z mlekiem i cynamonem, dodaj łyżkę roztopionego masła, wymieszaj. Kromki tostowe zanurzaj z obu stron w masie jajecznej i smaż na gorącym maśle do zarumienienia (z obu stron). Każdą posmaruj ricottą, polej miodem i udekoruj plasterkami truskawek.
Lody z awokado i truskawkami
Sposób przygotowania
Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek, a awokado - skórki i pestki. Zmiksuj owoce z miąższem awokado i ekstraktem z wanilii, doprawiając syropem klonowym. Umieść w pojemniczkach do lodów i wstaw do zamrażarki. Wyjmij lody ok. 10 min przed podaniem, by lekko odtajały. Podawaj ozdobione truskawkami.